Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Britský investor projevil zájem o výrobu Smartu Roadster

Ondřej Láník
Diskuze (7)
Kontrakt mezi koncernem DaimlerChrysler a konsorciem Project Kimber by měl být podepsán během několika měsíců. Dohoda se bude týkat licence pro přepracování, výrobu a prodej Smartu Roadster, který před časem mateřská automobilka vyřadila z výroby.

Poslední roky se britský kapitál nevydával vstříc automobilovým investicím do zemí kontinentální Evropy, spíše tomu bylo naopak. Německé automobilové koncerny vzali britské automobilové značky v devadesátých letech útokem, a co zbylo získali Američané nebo Asiati. Koupě licence na malý roadster od německé firmy Smart je svým způsobem unikátní. V Británii ale mají malé lehké sportovní vozy tradici, a pokud obyvatelé ostrovního království přijmou původem německý automobil za svůj, má investor vyhráno. SVou roli ve vnímání postavení vozu na novém domácím trhu bude mít také národní rivalita. Smart Roadster a Roadster-Coupé se donedávna vyráběly na pomezí Francie a Německa.

Nízký odbyt nejen Roadsterů přinutil Smart zásadně přepracovat plány na následující roky. Padl nejen zavedený sportovní model, ale také projekt malého SUV, který měl podpořit připravovanou expanzi značky na americký trh.

Roadstery a Roadstery-Coupé se tedy budou vyrábět v Británii pod jiným jménem a asi také pod novou značkou. Příští týden bude Smart v Ženevě vystavovat naposledy svá dvoumístná dvojčata na velkém autosalonu jako limitovanou sérii Collectors Edition. Zda půjde o sběrateli vyhledávaný kousek není zatím jasné. Ve skladech totiž stojí asi ještě slušná řádka dopředu vyrobených automobilů, které zatím nemají své zákazníky.

Test Smart Roadster-coupé 8/2003
Test Smart Roadster-coupé 9/2004

Ondřej Láník
Diskuze (7)