Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bude další ženevský autosalon? Ročník 2021 ve vážném ohrožení!

David Bureš
Diskuze (2)

Ženevský autosalon 2020 byl zrušen jen krátce před svým zahájením, kvůli prevenci před dalším šířením koronaviru. V ohrožení je ale i příští ročník výstavy.

Autosalon v Ženevě dlouhé desítky let patřil mezi nejdůležitější automobilové výstavy na světě. Na rozdíl od větších výstav typu pařížské autoshow nebo německé IAA se v posledních letech konal každoročně a přestože i ve Švýcarsku bojovali s nižším zájmem vystavovatelů, tahle motorshow se držela dál. Nyní je však další budoucnost ženevského autosalonu v ohrožení.

Letošnímu ročníku dala stopku pandemie koronaviru, to když švýcarská vláda zakázala pořádání akcí nad 1000 účastníků jako prevenci před dalším šířením onemocnění covid-19. Stalo se tak přitom jen čtyři dny před zahájením výstavy, v době, kdy většina vystavovatelů měla na výstavišti Palexpo připravené své stánky a už vyhlížela začátek autosalonu.

Z toho důvodu se ozývaly kritické hlasy, že pořadatelé nezrušili výstavu již dříve, kdy už se o rychlém šířením koronaviru z Číny do Evropy vědělo a hrozilo, že mezinárodní autosalon s účastníky z celého světa jen expanzi onemocnění podpoří.

Koronavirus ale zřejmě může mít negativní vliv i na další ročníky ženevského autosalonu. Pořadatelé výstavy totiž v tiskové zprávě oznámili, že pořádání ženevské autoshow v roce 2021 je v současné době velice nejisté.

Důvodem je fakt, že se nadace pořádající autosalon v Ženevě kvůli zrušení letošního ročníku výstavy dostala do finančních potíží a požádala ženevský kanton o finanční pomoc. Ta byla skutečně nabídnuta, když ženevská státní rada navrhla poskytnout půjčku ve výši 16,8 milionu švýcarských franků (asi 420 milionů korun).

Částka by pořadatelům stačila na pokrytí potřebných nákladů, jelikož ztráty způsobené zrušením výstavy se odhadují na 11 milionů franků (zhruba 275 milionů korun). Problémem jsou však stanovené podmínky finanční pomoci. Ty vyžadují změnu dohledu na pořádání show, což je však v rozporu se stanovami nadace pořádající ženevské autoshow. Z toho důvodu byli organizátoři nuceni tuto finanční pomoc odmítnout.

Nadace se tak snaží aktuálně najít finanční stabilitu jiným způsobem, aby mohla pořádat další ročníky ženevské motorshow. Ta je mimochodem největší akcí pořádanou ve Švýcarsku, která třeba loni přilákala více než 600.000 návštěvníků a přes 10.000 zástupců médií. Zatím je však konání ženevského autosalonu 2021 nejisté. Organizátoři tak nevylučují možnost, že by se další autosalon v Ženevě konal až v roce 2022. Podle pořadatelů jsou dokonce této variantě naklonění také největší vystavovatelé, kteří jej dokonce „důrazně doporučují.“

Nechme se tak překvapit, jak to s ženevskou autoshow bude. Zatím se ale zdá, že v březnu 2021 se žádná automobilová výstava v Palexpu konat nebude.

Ženeva přitom byla první z hned několika letošních automobilových výstav, které byly kvůli koronaviru zrušeny. Pekingská autoshow byla posunuta na přelom září a října, naopak detroitský autosalon plánovaný na červen byl definitivně zrušen. Původně se přesouvala i newyorská autoshow, z dubna na konec září, nakonec však z preventivních důvodů byla pro letošní rok zrušena také. A konat se nakonec nebude ani letošní autosalon v Paříži.

David Bureš
Diskuze (2)

Doporučujeme

28. 5. 2020 15:17
Ani mě to moc nepřekvapuje,...
...v dnešní úchylné antiautomobilové době (co teď vládne grétistické západní Evropě)... Určitě by tam před výstavištěm demonstrovali nějací pošahaní ekoteroristi!
:-( :no: :no: :no: