Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Velký přehled novinek, které jsme měli vidět v Ženevě. Ukázaly se alespoň online

David Bureš
Diskuze (1)

Automobilky měly pro letošní ženevský autosalon připraveny desítky novinek. Když však byla výstava zrušena, musely najít jiné cesty, jak vozy prezentovat.

Ženevský autosalon 2020 byl kvůli epidemii koronaviru a hrozby rozšíření nákazy z preventivních důvodů zrušen, a to jen pár dní před svým zahájením. Automobilky tak již měly připraveny desítky novinek, z nichž doslova stačilo jen strhnout plachty – ostatně velká část stánků byla přímo na výstavišti Palexpo již připravena. Narychlo se tak hledaly cesty, jak novinky prezentovat světu alternativním způsobem.

A velká část automobilek zvolila digitální prezentaci svých vozů. Zkrátka je zveřejnily pouze prostřednictvím internetu, a to třeba doplněné digitální tiskovou konferencí přenášenou do světa jen pomocí videa.

Většina výrobců tak odhalení svých novinek neposunula na jiné datum, nevyčkala, až se situace uklidní, ale prostě je ukázala v uplynulých dnech, kdy se podle původních plánů měly konat novinářské dny letošního ročníku ženevského autosalonu.

Postupně jsme tak viděli takové vozy jako BMW i4 Concept, Bugatti Chiron Pur Sport, očekávaný elektromobil Fiat 500 e nebo třeba velké překvapení v podobě Koenigseggu Gemera, gran turismo s tříválcem o výkonu 600 koní v útrobách. Právě švédský výrobce přenášel svoji digitální tiskovou konferenci přímo z ženevského výstaviště Palexpo, jen to tentokrát bylo bez přítomných diváků.

Podobným způsobem proběhlo také vyhlášení výsledků ankety evropské Auto roku 2020. Vítěz v podobě Peugeotu 208 byl oznámen přímo v Ženevě, cena byla šéfovi značky Peugeot, Jeanu-Philippu Imparatovi, předána jen virtuálně, pomocí telemostu.

Výjimkou jsou tak vlastně jen značky Toyota a Kia, které své chystané premiéry odložily na neurčito. Japonská značka již dala najevo, že napjatě očekávané malé SUV odhalí až během následujících týdnů až měsíců. Kia zatím termín odhalení nové generace SUV Sorento nespecifikovala ani přibližně.

Zrušení ženevského autosalonu 2020 tak ukázalo, že v dnešním hightech světě se automobilky obejdou i bez velké autoshow a nové auto snadno odhalí jen online. Je tak otázkou, jestli to nebude další hřebíček do rakve velkých evropských výstav. Jsme hodně zvědavi, zda ještě na podzim vůbec pojedeme na připravovaný pařížský autosalon 2020 a zda se bude za rok konat příští ročník ženevské autoshow. Německé IAA má svoji budoucnost jistou – z Frankfurtu se v roce 2021 přesouvá do Mnichova.

Ženevský autosalon 2020: Seznam novinek, které se představily online
Značka Modely
Aiways U6ion koncept 
Alfa Romeo Giulia GTA
Aston Martin V12 Speedster
Audi nové A3 Sportback
Bentley Bacalar
BMW i4 Concept
Bugatti Chiron Pur Sport
Cupra Formentor
Dacia Spring
DS 9, Aero Sport Lounge
Fiat 500e
Hispano Suiza Carmen Boulogne
Hyundai i20, i30 facelift, Prophecy
Koenigsegg Gemera
McLaren 765 LT
Mercedes-Benz E facelift
Polestar Precept
Porsche 911 Turbo S
Renault Mégane facelift, Morphoz, Talisman facelift
Seat Nový Leon
Suzuki Ignis facelift
Škoda Octavia RS iV
Volkswagen Caddy, Golf GTD, Golf GTE, Golf GTI, ID.4, Touareg R
David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - 3_diamanty
4. 3. 2020 23:43
tonale
vie niekto kedy bude predstavene SUV alfa romeo tonale? cakal som ze by mohlo byt uz v zeneve ... ale zda sa ze v alfe sa opat s novinkami prilis neponahlaju ( ved jedna za 5 rokov uplne staci no jo... zase netreba sa moc premahat chapem... ;-) )