Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fotograf navštívil zrušený ženevský autosalon. Je to žalostný pohled

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Profesionální automobilový fotograf George Williams dostal unikátní příležitost prohlédnout si ženevské Palexpo, kde se měl od pondělí konat jeden z nejvýznamnějších světových autosalonů.

O možném zrušení ženevského autosalonu kvůli epidemii koronaviru se sice spekulovalo již od začátku minulého týdne, jenže málokdo si dokázal představit, že by se tak skutečně stalo. Na přípravách jednoho z největších evropských automobilových svátků se totiž pracuje dlouhé měsíce a náklady automobilek se mnohdy šplhají až do desítek milionů dolarů či eur.

Když tedy v pátek přišel konečný verdikt o zrušení, všichni jsme přemýšleli, jak to může v současnosti na výstavišti ženevského Palexpa vypadat. Odpověď  přinesl profesionální automobilový fotograf George Williams, který dostal unikátní příležitost si celý areál během neděle prohlédnout. A pohled to byl skutečně žalostný a zoufalý.

Většina stánků totiž byla hotová, případně je čekaly poslední úpravy a navezení vystavovaných aut. Po pátečním oznámení, které přišlo vlastně na poslední chvíli, se automobilky mohly pustit jen do opětovného rozebírání svých expozic. Ty však i po dvou dnech práce stále vypadají dobře, což jen podtrhuje, jak moc si na nich daly automobilky záležet a kolik do nich investovaly.

Znovu stánek rozebrat, složit a odvézt, se rozhodla většina automobilek. Například Koenigsegg se však rozhodl svůj stánek využít a premiéru nového záhadného projektu s označením „KG21“ zde alespoň natočil.

Na videu pak můžeme hned vedle Koenigseggu vidět stánek nové automobilky Czinger, která měla na ženevském autosalonu představit svůj první hypersport 21C. Ten už byl ostatně na místě, přichystaný pod plachtou, a čekal jen na přítomnost novinářů. A jinak tomu nebylo ani na stánku Mercedesu, který byl rovněž dokončený a na jeho ploše už stály odhalené i maskované novinky.

Pohled na vylidněné výstaviště, po němž se nyní pohybují jen dělníci a jejich technika, je smutný a vyvolává v nás řadu otázek. Tou nejčastější je otázka budoucnosti samotného ženevského autosalonu, na kterém již letos odmítla účast celá řada automobilek. Další otázkou je však i dopad zrušení letošního ročníku na existenci některých (především nových či malých) značek, které investovaly miliony, aby se zde mohly světu představit.

Ondřej Mára
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - 3_diamanty
4. 3. 2020 09:37
Re: Megalomanie?
:yes:
4. 3. 2020 08:28
Re: Megalomanie?
Když si vezmu, kolik peněz stojí pronájem pár metrů čtverečních na stánek s párkem v rohlíku při Dnech NATO, tak by mě zajímalo, kolik stojí pronájem plochy v Palexpu řekněme pro 10 aut a nějaké ty kudrlinky kolem.

Taky sem to už někdy nedávno psal, že doba autosalonů je už asi pryč. Nepoletím do Ženevy jenom kvůli tomu, abych se mohl podívat na něco, čeho je plný internet. A do aut od 1,5 milionů+ si stejně člověk ani nemůže sednout.
4. 3. 2020 07:55
Re: Megalomanie?
Pisal som to v inej diskusii velku cast penazi zhltne prenajom miesta na vystavovanie. Ten zvysok sa uz len popritom vezie. Takze ak by si aj chcel mat menej pompeznu akciu, kde pod jednu strechu navozis auta bez zakulisia a nazves to autosalon a das to niekam do zapadakova, tak aj tak sa budes pohybovat od 100k - 1M € na den za celok.
Avatar - Jenik3
4. 3. 2020 01:11
Re: Megalomanie?
Vskutku tragedie. Polovina sveta z toho nebude spat. Pritom ty stavebni firmy jen rozmontuji to, co pred casem smontovaly...zadna tragedie se nestala. Na rozdil od aktualne podlomeneho zdravi mnoha tisic lidi.
Nejak se tam ten zebricek hodnot posunul od zdraveho pohledu ke komedii.
Avatar - 3_diamanty
4. 3. 2020 00:42
Re: Megalomanie?
tento rok to na celej ciare "vyhrali" znacky ktore do zenevy uz vobec ani necestovali ( a ze ich bolo uz dost .. hadam aspon 10-12 .. tie spravili financny tah roka ) .... no a tie ktore sa tam trepali tak prisli tak akurat o tazke miliony eur ... bohvie kto im to vlastne "vynahradi" a ci vobec .. asi nikto a nikdy .... ono mam citak ze tato zeneva je uz akymsi "pomyselnym" klincom do rakvy autosalonom vobec ako takym ... a o rok uz im tam do zenevy mozno ani nikto nepride aj keby to bolo zadara ( a virus by bol uz davno zazehnany ) ... uvidis .. a nielen tam ... ale v dobe internetu a "cielenych unikov" noviniek ( ktore automobilkam zjavne "nevadia" ) to asi ani nie je prekvapujuce ze klasickym "kamennym" vystaviskam teda autosalonom uz zvoni umieracik virus nevirus... 8-s .. takze mame v tomto to o co sme si uz dlhsie koledovali ... virus v tomto je uz len pomyselnym klincom do rakvy a cele toto autosalonove trapenie poslednych rokov uz len urychli.... 8-s

a ja sa kludne vsadim ze autosalony do 10 rokov uz komplet vo svete vymiznu.... asi ako vymizli auta na kluku ci parne lokomotivy ;-)