Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bugatti Chiron Super Sport 300+ končí, výrobce předal poslední kus

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Automobilka Bugatti se pochlubila, že ukončila produkci modelu Chiron Super Sport 300+. Poslední z 30kusové série byl totiž nedávno předán majiteli.

Chiron Super Sport 300+ vznikl jako produkční verze vozu, který se v roce 2019 na testovacím oválu Ehra-Lessien v Dolním Sasku rozjel na rekordních 490,484 km/h.

Auto má s ohledem na zmíněný rychlostní úspěch upravenou karoserii s delší zadní kapotou, nový kryt motoru nebo vertikálně poskládané koncovky výfuku v difuzoru. Každý z 30 exemplářů také nese stejnou barevnou kombinaci jako rekordní vzor, odhalený černý karbon tak doplňují zářivě oranžové dekory.

Od originálu se civilní Super Sport 300+ liší například vyšší světlou výškou nebo komfortními sedadly v kabině. Ale hlavně tím, že se na 490 km/h nerozjede.

O pohon se sice stará osmilitrový motor W16 se čtveřicí turbodmychadel o výkonu 1.176 kW (1600 k), auta jsou však vybavena omezovačem, který posádce dovolí jet rychlostí nanejvýš 442 km/h.

Konec výroby provedení Super Sport 300+ však neznamená konečnou pro samotný Chiron. Jeho produkce je sice už zabraná a auto vyprodané, Bugatti však musí desítky vozů ještě postavit. Letos prý firma plánuje dodat nejméně 80 vozidel, přičemž část budou tvořit modely Chiron Super Sport nebo Centodieci.

Video se připravuje ...

A co bude dál? Už se mluví o nástupci, který zřejmě bude využívat spalovací motor, ale současně u něj proběhne jistý stupeň elektrifikace. Nástupce Chironu by se veřejnosti mohl představit v roce 2024, potenciální kupci, které značka osloví, zřejmě budou mít šanci si auto prohlédnout mnohem dřív. Ukázky se údajně dočkají možná už letos.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme