Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bývalý jezdec Mercedesu Valtteri Bottas po dvou letech konečně přebírá vůz AMG One

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Bottas je jedním z několika pilotů F1, kteří si objednali hypercar Mercedes-AMG One.

Závodník formule 1 Valtteri Bottas se stal pilotem Mercedesu v roce 2017. Lewisi Hamiltonovi dělal týmového kolegu do roku 2021. Během tohoto období se stala německo-anglická stáj pětkrát šampiony v poháru konstruktérů, zatímco v jezdeckém šampionátu získal čtyři vavříny v letech 2017 až 2020 Lewis Hamilton. 

Bottas se k souboji o titul nikdy výrazně nepřiblížil. Jeho nejlepším umístěním v celkovém pořadí je druhé místo v letech 2019 a 2020. Přestože si Bottas v Mercedesu nesplnil svůj sen o zisku titulu mistra světa, 10 vítězství, 20 pole positions a další desítky pódiových umístění nejsou důvodem ke smutku. 

Další pozitivní vzpomínkou na angažmá v Mercedesu je nyní hypercar Mercedes-AMG One, který si Bottas objednal ještě za svého působení u tehdejších mistrů světa. Současný pilot Alfy Romeo byl na seznamu objednávek společně s bývalým týmovým kolegou Lewisem Hamiltonem a Nicem Rosbergem, kterého v roce 2017 u Mercedesu nahradil. 

Třiatřicetiletý finský jezdec si své AMG One převzal na začátku tohoto týdne po závodním víkendu v Rakousku. Na instagramu se svou konfigurací pochlubil a musíme uznat, že modrá barva v kombinaci s karbonovými detaily vozu skutečně sedí. 

Limitovaná série o počtu 275 vyrobených kusů je po posledním prohlášení Steffena Jastrowa ještě vzácnější: „Je to nejzvláštnější vůz, jaký jsme kdy s AMG a našimi partnery ve formuli 1 realizovali. Myslím, že to je jednorázový projekt. Podle mě žádný nástupce nebude. Ne v definici, kterou jsme vytvořili,” prohlásil hlavní vývojář AMG. 

Video se připravuje ...

Pro připomenutí, hypercar Mercedes-AMG One disponuje technikou odvozenou z formule 1. Hybridní 1,6litrový šestiválec v kombinaci se čtyřmi elektromotory má systémový výkon 782 kW (1064 koní). Na stovku se AMG One dostane za 2,9 sekundy, dvoustovku zvládne za 7 sekund a 300 km/h pokoří za 15,6 sekundy. 

Nejvyšší rychlost? 358 km/h. Snad nyní nebudou mít finští policisté s Bottasem, který má ve své garáži na základě aktuálního působení v týmu Alfy Romeo ještě ostrý model Giulia GTAm, plné ruce práce..

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme