Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bývalý pilot F1 si nechal postavit nádherné Porsche 911. I motor je závodní!

Matyáš Kunst
Diskuze (0)

Společnost Lanzante postavila 11 kusů unikátního Porsche 930 TAG Turbo s motorem z formule 1. Jeden exemplář patří bývalému účastníkovi těchto prestižních závodů. 

Stefan Johansson, bývalý pilot formule 1, představil své nové Porsche 930 TAG Turbo, které si nechal postavit společností Lanzante. Výsledná úprava, která je jedním z jedenácti projektů Porsche 930 TAG Turbo realizovaných společností Lanzante, byla poprvé představena na Festivalu rychlosti v Goodwoodu minulý víkend. 

Pod kapotou každého z těchto jedinečných vozů dřímá 1,5 litrový motor V6 TAG Turbo, který byl v 80. letech vyráběn automobilkou Porsche právě pro vozy formule 1. Přesně s tímto pohonným ústrojím odjel Johansson v roce 1987 Velkou cenu Rakouska v monopostu McLaren MP4/3. V tomto závodě nakonec skončil na sedmé příčce.

Ve své době tento motor dosahoval výkonu až 750 koní, ale pro účely silničního provozu byl naladěn na 503 koní, což je při hmotnosti 1019 kilogramů stále velmi slušný údaj. Byla nainstalována menší turbodmychadla, jiná kliková skříň a plnící tlak byl úpravcem snížen přibližně o 25 %. Výkon je poté na zadní kola přenášen šestistupňovou manuální převodovkou.

Video se připravuje ...

Zvláštností tohoto konkrétního vozu je jeho barevné provedení, které bylo ručně malováno samotným Johanssonem. Motiv červených, zelených, modrých a žlutých pruhů se objevuje na exteriéru i v interiéru. Výběr barev přitom nebyl náhodný. Zelená připomíná odstín Johanssonovy závodní helmy, modrá a žlutá odkazují na jeho švédský původ a bílá a červená napodobují barevné schéma jeho McLarenu MP4/3. 

Matyáš Kunst
Diskuze (0)

Doporučujeme