Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Carlos Ghosn je nejlépe placeným manažerem v Japonsku

Michal Fokt
Diskuze (0)
Šéf aliance Renault Nissan, co se příjmů týče, smáznul své kolegy od konkurence opravdu hodně výrazně. Proti manažerům v Evropě a USA je to ovšem chudák.

Je všeobecně známo, že Japonsko, jakkoli patří k nejvyspělejším světovým ekonomikám, své špičkové manažery finančně nijak zvlášť nehýčká a stejně tak se ví, že s tím od počátku bojoval šéf Nissanu Carlos Ghosn, jenž si dokázal vydupat na tamní poměry pohádkové peníze, které mu zajistily, že v posledních pěti letech byl čtyřikrát nejlépe placeným manažerem v Japonsku, tedy minimálně v rámci firem, které platy svých zaměstnanců netají.

Za rok 2013 si Ghosn přišel podle Bloombergu v přepočtu na 9,8 milionu dolarů, k tomu ještě pár milionu jenů z dividend a navrch 3,1 milionu dolarů za funkci CEO u Renaultu, což celkem hodí více než 13 milionů dolarů. Ghosn výši platu u Nissanu zdůvodňuje tím, že "být v Japonsku by se nemělo stát handicapem při lákání talentů a Nissan potřebuje nejlepší myšleny a největší talenty".

Asi byl přesvědčivý, protože Akio Toyoda, šéfující největší automobilce světa, vloni vydělal jen 230 milionů jenů, tedy 2,26 milionu dolarů a prezident Hondy Takanobu Ito si přišel jen na 1,48 milionu dolarů. Toyoda-san je ovšem velkým akcionářem své značky a tak se údajně jeho celkové příjmy blíží těm Ghosnovým.

A jak jsou na tom šéfové automobilek v USA a Evropě? Mnohem, mnohem lépe. Alan Mulally si vydělal plných 23 milionů dolarů, Mary Barraová z GM si připsala na účet 14,4 milionu dolarů. Martin Winterkorn z VW má roční příjmy zhruba 20 milionů dolarů a Dieter Zetschke 11, milionu dolarů.

Michal Fokt
Diskuze (0)