Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Carlos na nákupech: Aliance Renault-Nissan se rozšiřuje o Mitsubishi

Tomáš Dusil
Diskuze (44)
Japonská firma Mitsubishi Motors Corporation oznámila, že společnost Nissan Motor Corporation se stává jejím největším akcionářem. Podíl držených akcií činí 34 procent. Absolutně pak 237 miliard japonských jenů.

Mitsubishi Motors se nově stává plnohodnotným členem už 17 let trvající aliance sdružující automobilky Nissan a Renault. Bude tedy profitovat z veškerých inovací a zároveň i sdílet použitou techniku.

Vedoucím nové divize zahrnující značku Mitsubishi má být současný předseda správní rady Nissanu Carlos Ghosn. V souboji porazil trojici rivalů navržených Nissanem, konkrétně Mitsuhika Yamashitu, šéfa vývoje Nissanu, který se na začátku letošního roku stal vedoucím vývoje u MMC (Mitsubishi Motors Corporation). Dalšími byli Hitsihi Kawaguchi, dosavadní šéf pro globální rozvoj a Hiroshi Karube, manažer vnitřního auditu s mezinárodním působením.

Dosavadní šéf Mitsubishi Motors Osamu Masuko zůstane i nadále v managementu MMC. Mitsubishi v rámci aliance dále obohatí Trevor Mann, někdejší člen představenstva Nissanu.

„Velice vítám ochotu Nissanu poskytnout strategickou, finanční a technologickou podporu v roli našeho nového držitele,“ řekl k celé záležitosti Masuko. „V roli majoritního vlastníka našich akcií nám Nissan pomůže zvýšit důvěru zákazníků v naše produkty a zároveň maximalizovat efektivitu produkce,“ dodal Masuko.

Co toto spojení bude znamenat pro kupující vozů Mitsubishi, zatím nijak řečeno nebylo. Asi nebudeme daleko od pravdy, když napíšeme, že nové modely značky tří diamantů budou více či méně technicky unifikované s obdobnými Nissany a Renaulty. Zjednodušeně řečeno. Nová generace crossoveru ASX by tak mohla být vlastně „jen“ jinak „obrandovaným“ Qashqaiem či Kadjarem. Ale třeba to takto nakonec nedopadne. V každém případě to bude jistě zajímavé.

Tomáš Dusil
Diskuze (44)
Avatar - wakantanka
21. 10. 2016 12:07
Re: mišo
A prečo by Mitsu nemohlo vyrábať niektoré svoje motory pre celú alianciu ? Tento scenár ti nenapadol? Ako vyššie písal SamanaR, použitie PHEV techniky naprieč modelmi aliancie sa priamo núka.
Avatar - wakantanka
21. 10. 2016 12:05
Re: pro R+N
Unifikácia platforiem a techniky zrejme prebehne, ale čo sa týka designu na výraznú unifikáciu to nevidím.
Avatar - wakantanka
21. 10. 2016 12:03
Re: Evo
malá technická, koľko že km má ten váš Lancer nabehaných? Nespochybňujem jeho spoľahlivosť, ale vyjadrenie že ho nezjadíš je minimálne dosť odvážne.
Avatar - wakantanka
21. 10. 2016 12:02
Re: Zachovají identitu značky?
Ja to vidím ako šancu pre Mitsubishi možno oživiť aj niektoré spomenuté modely, zvlášť ten Galant chýba asi najviac. Mimochodom to 3000 GT a Eclipse nemali svoje dvojčatá v USA pod značkou Dodge?
Avatar - wakantanka
21. 10. 2016 11:59
Re: Mitsubishi
Nissan má v Navare 2,3 DCi pokiaľ sa nemýlim, čochvíľa má prísť minimálne do X-Trailu 2,0 DCi, myslím, že bude toho na výber dosť.