Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Carrozzeria Touring Superleggera Berlinetta Lusso: Ferrari F12 v retrostylu

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
Vlna zakázkových staveb u italských karosářů se znovu rozmáhá. Milánský Touring přiveze do Ženevy převlečené Ferrari F12.

Atypicky, ale nádherně modré kupé bylo přepracováno tak trochu do stylu retro. Za návrhem stojí šéf studia Belgičan Louis de Fabribeckers a tvary se odkazují na model 166 MM Inter, původně sportovní prototyp, který Touring kdysi „převlékl“ do podoby silničního auta. Novinka využívá prostorového rámu Ferrari F12berlinetta včetně skeletu karoserie. Touring použil na úpravu 12 různých hliníkových slitin a torzní tuhost zvýšil o dalších 20 %. Všechny vnější panely jsou nové, přesto auto váží stále jen 1525 kg. Kožený interiér je vyveden v kombinaci tmavě modré a béžové, palubní desku včetně volantu pokrývá černá, nechybí ani štítky s logy karosárny.

K úpravám na technice nedošlo. Elegantní Berlinettu Lusso tak nadále pohání atmosférický vidlicový dvanáctiválec 6,2 l s výkonem 545 kW, dvouspojková převodovka přenáší 690 N.m točivého momentu dozadu. Kupé se rozjede na 341 km/h a z klidu na stovku vystřelí během 3,1 s.

V roce 2006 obnovená Carrozzeria Touring Superleggera sídlí v Rho nedaleko Milána. Zakázky se jen hrnou, dokonce i z Jižní Afriky, Kataru, Malajsie a Austrálie. Není však jasné, zda luxusních GT vznikne ještě více, továrna má v současnosti kapacitu naplněnou. Což je dobře, alespoň ji nestihne osud Bertoneho, ten ale nikdy nepřerušil činnost a už vůbec ne na čtyři dekády. Sama však chce postavit ještě dalších pět kusů. Představovaný kousek si objednal konkrétní, ale z pochopitelných důvodů zatím nejmenovaný sběratel.

Ferrari F12berlinetta stojí 276 tisíc eur (7,59 milionu korun) a na modifikaci si zájemce musí připravit zhruba další milion eur, tedy 27,5 milionu v naší měně. To je 3,6x více! Jenže přestavba spolyká 5.000 člověkohodin, respektive půl roku manuální práce. A tu si továrna musí umět nechat zaplatit!

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
Avatar - petr164
2. 3. 2015 15:21
mistrovské dílo
Návrat k osvědčeným proporcím je doplněn o aktuální stylistické a technologické prvky (např. světla). Jednoduché, ale neskutečně přesné a působivé linky činí z tohoto Ferrari úžasný klenot nepodléhající času a módním výstřelkům.
1. 3. 2015 19:45
Modrá barva mi
k Ferrari nikdy neseděla,ale pořád je to lepší než zelené LaFerrari.
Avatar - Hammunasakra
1. 3. 2015 19:14
Re: Nádhera..
Jj :yes: :-)
Avatar - faubléé
1. 3. 2015 18:30
Nádhera..
Je to nádhera s nádechem starý klasiky.. Díky bohu za Itálii a nadšení tamních obyvatel ;-)
Avatar - Petrolhead_CZ
1. 3. 2015 17:31
Re: nemastne neslane
Jiskru? Od toho je ''standardní'' F12, tohle je pravá Gran Turismo elegance a krása. Tahle karosárna umí, mělo by se jich vrátit víc.