Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Carsharing v době koronavirové: Častější dezinfekce, slevy a sdílená auta zdarma pro dobrovolníky

David Bureš
Diskuze (4)

Pandemii koronaviru se musely přizpůsobit také společnosti na sdílení automobilů. Častější dezinfekce aut je v současné době nutností.

Carsharing zatím není v českém prostředí zrovna populární služba, byť její užívání je na vzestupu. Aktuální doba koronavirové pandemie ale může službám na sídlení automobilů spíše uškodit, než pomoci. Vždyť v době karantény se každý raději vyhne už prostředkům městské hromadné dopravy, natožpak automobilu, s nímž jezdil před vámi někdo cizí. I z toho důvodu se také carsharingové společnosti musely pandemii onemocnění COVID-19 přizpůsobit.

Konkrétně služba Anytime Carsharing provozující v Praze 200člennou flotilu Toyot Yaris s hybridním pohonem vybavila všechna nabízená auta dezinfekčním sprejem, kterým si uživatelé před jízdou mohou vydezinfikovat ruce, stejně jako volant, řadicí páku, páku ruční brzdy nebo další plochy uvnitř vozidla.

Služba AJO fungující vedle Prahy také v Brně zase nyní po uživatelích žádá, aby sdílený automobil při vyzvednutí a před vrácením důkladně vyvětrali, a to tím způsobem, že po dobu několika minut otevřou všechny dveře i víko zavazadelníku. Navíc požaduje po uživatelích nosit v autě roušku. Dezinfekční prostředky AJO naopak do vozidel neposkytuje, tvrdí, že při očekávaném teplém počasí skladováním v kabině rychle ztrácejí na účinnosti.

Dezinfekci neposkytuje ani Car4Way, radí však užít vlhčené ubrousky nebo jiný čistič na vyčištění volantu, řadicí páky a rukou. Alespoň však plošně zlevnilo své služby, registrace nového uživatele až do odvolání stojí jednu korunu, u více než 100 aut je pak zlevněná i samotná výpůjčka.

Podobným směrem šla i služba Karkulka fungující v Plzni, která zrušila storno poplatky za zrušení rezervace méně než 24 hodin před zápůjčkou a zároveň snížila peněžní tresty za přetažení objednané rezervace. Vedle toho vozidla pravidelně důkladně dezinfikuje.

Anytime Carsharing navíc spustila mimo jiné na sociálních sítích informační kampaň, v níž své zákazníky vyzývá k využívání poskytovaného dezinfekčního spreje, stejně jako k nošení roušky uvnitř sdíleného auta. Vedle toho jsou její vozy několikrát týdně dezinfikovány pracovníky služby, kteří je myjí i zvenku.

Společnosti na sdílení automobilů přitom v dnešních dnech skutečně vidí pokles zájmu o své služby. „Během posledních dvou týdnů jsme zaznamenali pokles jízd o 42 % proti dlouhodobému průměru,“ přiznává ředitel carsharingové služby Anytime v České republice Milan Beutl s tím, že se změnilo i využití vozidel. Naprostá většina jízd je do práce nebo na nákup, naopak kvůli omezení volného pohybu osob zcela zmizely cesty mimo Prahu.

Alespoň tak bývají vozidla carsharingových služeb nabídnuta dobrovolníkům. Anytime Carsharing například v rámci programu Pomáhejme nabízí zdarma vozy pro rozvoz roušek, jídla nebo mediků do domů sociálních služeb.

Uniqway se zase stalo součástí projektu #SkodaAutopomaha, když ve spolupráci s HoppyGo a BeRider půjčuje vozidla na charitativní účely. Spolupracuje například s BRNOmycity, ADRA CZ a se studenty z ČZU, kteří rozváží zdravotnický materiál, léky a potraviny potřebným. Vozidla pak pracovníci služby pravidelně čistí speciálními virucidními ubrousky s obsahem alkoholu, kterými se jinak dezinfikují nemocniční povrchy a vybavení. Navíc používají i generátor ozónu pro zabití virů a bakterií.

David Bureš
Diskuze (4)

Doporučujeme

2. 4. 2020 13:23
Proč
píšete o půjčovnách jako o sdílení? Asi vám unika princip co je sdílení a co běžná půjčovna byť elektronická.
Avatar - Atomas
1. 4. 2020 21:28
Carsharing je mrtvý
Když vlezu do svého vozu, tak vím, že je čisté. Už v době předkorovinavirové jsem četl studii, jak jsou sdílená auta prolezlá vším možným. Takže v době pokoronavirové se domnívám, že sednout do takového virového inkubátoru může jenom Chuck Norris ;-)
1. 4. 2020 18:52
Carsharing je trendy
Carsharing je trendy. Co na tom že ve skutečnosti o sdílení vůbec nejde a auta často jen blokují parkovací místa. Je to trendy, tak drž hubu a tvař se že nejde o klasickou půjčovnu.