Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cena ojetých elektromobilů je dvojnásobná proti autům se spalovacím motorem

ČTK
Diskuze (9)

Průměrná cena nabízených ojetých elektromobilů na českém trhu je proti stejně starým vozům se spalovacím motorem více než dvojnásobná a dosahuje 999.000 Kč.

Počet elektromobilů na trhu ojetých aut se letos meziročně zvýšil o 129 procent a jejich podíl v inzerci dosahuje 0,83 procenta nabídky, což znamená, že zhruba každé 120. prodávané ojeté auto má čistě elektrický pohon. Vyplývá to z analýzy společnosti Cebia, která se zabývá prověřováním vozidel.

Průměrné stáří elektromobilů se pohybuje okolo 3,5 roku a průměrný nájezd vykazuje hodnotu 23.710 kilometrů. Více než 48 procent těchto aut má uvedený český původ a téměř 25 procent je dovezeno z Německa.

BMW, Tesla a Škoda vedou v prodeji ojetých elektromobilů

Nejčastěji jsou mezi auty na elektrický pohon zastoupené vozy značky BMW s podílem 17,5 procenta, na druhém místě je Tesla s 15,2 procenta. Třetím nejprodávanějším elektroautem je Škoda s 13,3 procenta trhu, následovaná Volkswagenem. Mezi elektromobily se vyskytují často luxusní značky vozů, což žene průměrnou cenu těchto aut nahoru. Například vozy Porsche tvoří čtyři procenta nabídky a přitom dosahují průměrné ceny 2,799 milionu Kč.

Hlavní obava řidičů je u elektromobilů podle partnera EY pro automobilový průmysl Petra Knapa vždy ze stavu baterie a tedy reálné užitné hodnoty vozu. Klíčové je tedy mít možnost věrohodně potvrdit skutečný stav kapacity baterie a způsobu jejího předchozího užívání. "Rychlý technický vývoj v parametrech elektrických aut pak činí těžko odhadnutelnou budoucí zůstatkovou hodnotu vozu. Neočekávatelné skokové změny v zůstatkové hodnotě mohou ale v dalších letech potkat různé pohony," dodal.

Podle ředitele Cebie Martina Pajera je důležité, aby prodávaný elektromobil nebyl po vážnější havárii, protože ta může mít mnohem větší dopad než u aut se spalovacím motorem. Špatně opravený elektromobil může ve svém důsledku i začít hořet a ohrozit posádku na životě i při běžném provozu.

Video se připravuje ...

Bezpečnost ojetých elektromobilů a rizika s poškozenými bateriemi

"Opravené elektromobily po haváriích mohou být potenciálně nebezpečné, pokud nedojde k výměně baterie, jejíž cena často přesahuje polovinu hodnoty nového auta. Pokud dojde k vnitřnímu poškození baterie, nemusí být poškození na první pohled znatelné a baterie může i v opraveném autě nějakou dobu fungovat, v tom případě ovšem může jít o časovanou nálož - po několika týdnech může dojít v baterii díky vnitřnímu poškození ke zkratu a požáru," dodal Pajer.

V Česku se za pět měsíců letošního roku prodalo 2359 nových elektromobilů, což je meziroční nárůst o 79 procent.

ČTK
Diskuze (9)

Doporučujeme

Avatar - rohYpnol
28. 6. 2023 08:39
Re: Kde je ta dostupná elektromobilita?
Ty jsi nejel s dieselem asi tak.... 30 let viď? Jinak bys nepsal takové pí*oviny :-!
Avatar - eLzyx
27. 6. 2023 19:46
Re: Kde je ta dostupná elektromobilita?
Takže se mnou souhlasíš? Super. 400k Kč je docela balík a protože Tesla je levnější jak Volvo V60 T8, tak jo, super. Dokonce ztrácí i pomaleji na hodnotě. Mi moje Tesla dokonce vyjde tak, že se za 200k km sama zaplatí.

Dále - není nesmysl kupovat na 50k km benzín. Naopak. Pokud jezdíš taková kvanta kilometrů, tak je potřebuješ jezdit spolehlivě a komfortně. Což diesel neposkytuje. Hlučný, mizerný rozsah otáček a ještě náchylný na kvalitu paliva a zacházení.

Výkon musím srovnávat, protože prostě výkon požaduji. Ti na nějaké Fábie kašlu. Stejně tak na omezené VW. A chtěl bych ten stejně výkonný spalovák lepší než Tesly nebo Tyacan vidět.
Avatar - rohYpnol
27. 6. 2023 18:48
Re: Kde je ta dostupná elektromobilita?
Úspora 0,4M i v tvém pojetí tě nezajímá? Pak se nebavme racionálně, ale rovnou ideologicky jako EK a zelení ekofašisté...
0,4M je totiž třeba 25% pořizovací ceny vozidla a s následným prodejem je to možná 50% i více z amortizace. A jestli ti tohle nepřijde jako argument...
A to podotýkám, že na 50+ tis. km/rok je nesmysl kupovat benzín. Takže tím jsme opět u iracionality tvojí volby.
Další věc, která se běžně demsgogicky používá je právě ta potřeba srovnávat s výkonnými vozy. Přitom je to absurdní nesmysl. Ano, EV má lepší pružnost i zrychlení 0-100 a je to rozhodně klad. Ale to absolutně neznamená že se mají srovnávat se stejně výkonnými spalováky! Protože spalovák obdobných parametrů bude výrazně lepší řekněme nad dálniční limitem ČR a taky neříkám, že Enyaq RS se má srovnávat s Fabií MPI protože maximalka je 170 kmh ... :D :-!
Avatar - eLzyx
27. 6. 2023 15:49
Re: Kde je ta dostupná elektromobilita?
záleží na tom, s čím to srovnáváš. Já třeba zásadně s výkonnějšími benziny, protože diesel snesu leda u dodávky (i tu mám v benzinu).
Zvažoval jsem proti Tesle třeba Volvo V60 T8. To má s mojí nohou a použitím spotřebu kolem 8 litrů (s klasickým pětiválcem jsem jezdil za 13). Auta si nechávám dlouho, takže počítejme s 200k km.
V60 spotřebuje benzín za 600k Kč (počítám s 38kč/litr, protože nejezdím jen v ČR). Tesla nula za elektriku, ale dobře, počítejme s 7Kč/kWh. A se spotřebou 23kWh/100km. 322k Kč za elektriku.
Dále servis. Vynechejme podvozek a brzdy. Motor co 15k km olej a filtry, 4000Kč, co 60k km olej v automatu, 15k Kč. Celkem tedy 50k za olej, 45k za automat. Plus aspoň 2x svíčky, 1x rozvody, tedy dohromady dalších 20k. Celkem 115k Kč za servis navíc.
Úspora 400k Kč za 4-5let. Mi to nepřijde úplně marné. Navíc to úspora může být i větší. U BEV máš možnost dobíjet z vlastní FVE (počítejme 2Kč/kWh, resp. 4Kč průměr i s veřejným dobíjením), nebo nemít takovou užranou bestii jako mám já, ale jezdit s TM3 za 18. Pak je to za 144k Kč, takže úspora proti PHEV Volvu je 570k Kč.
Pořizovací i zůstatková hodnota podobná, výměnu baterie neřeším, protože buďto ta auta dříve prodám, nebo když je dojezdím, tak budou mít 600k km.
Avatar - Stejsn
27. 6. 2023 11:44
No ale podstatné je to,
co je napsáno v titulku: cena ojetých elektromobilů je dvojnásobná proti spalovákům, nikoliv že cena ojetých spalováků je poloviční. Čekalo se, jak o ojetá fosilní auta přestane být zájem a proto budou laciná. Opak je pravdou.