Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ceny benzinu rostou, jsou na hranici 40 korun

David Bureš
Diskuze (76)
Na některých čerpacích stanicích v Praze už litr Naturalu 95 stojí více než 40 korun.

Ceny pohonných hmot opět rostou vzhůru, podle údajů společnosti CCS litr Naturalu 95 od minulého pondělí zdražil o takřka 80 halířů, ve středu v průměru stál 37,72 Kč. Zdražila také nafta, a to na 36,85 Kč.

Tradičně nejdráže je v Praze a Jihomoravském kraji. V hlavním městě stojí litr benzinu v průměru 38,56 korun, litr nafty pak 37,63 Kč. Na Jižní Moravě je litr Naturalu 95 za 38,30,- a litr nafty za 37,54 Kč.

Je běžné, že na některých čerpacích stanicích je litr benzinu prodáván za 39,90 korun. U některých benzinek v atraktivních místech už překročil hranici 40 korun.

Nejlevněji naopak řidiči natankují v Ústeckém kraji, kde litr Naturalu 95 v průměru stojí 37,05 korun, litr nafty pak 36,17 Kč. Levně je také v kraji Jihočeském, kde je litr benzinu za 37,20,- a litr nafty za 36,26 korun.

Společnost CCS průměrné ceny pohonných hmot vypočítává z reprezentativního vzorku transakcí na karty CCS uskutečněných na všech terminálech na českých čerpacích stanicích v akceptační síti firmy.

Průměrné ceny CCS získává jako podíly jednotkových cen za pohonné hmoty na všech terminálech v České republice a celkového počtu terminálů. Podle slov společnosti nejsou hodnoty ovlivněny využitím dané čerpací stanice motoristy ani objemem načerpaných pohonných hmot.

Za rostoucími cenami pohonných hmot je zvyšující se cena ropy na burze v Rotterdamu. Ta se v posledních dnech vyšplhala na několikaměsíční maximum. Analytici tak upozorňují, že ceny pohonných hmot v dohledné době dále porostou.

Rostoucí ceny ropy jsou důsledkem několika faktorů. „Ropu tlačí vzhůru především optimismus na finančních trzích, vyvolaný především spekulacemi o blížících se stimulačních opatřeních centrálních bank a také napětí na Blízkém východě, kdy se spekuluje, že by Izrael mohl provést preventivní útok na Irán,“ řekl Českému rozhlasu analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

David Bureš
Diskuze (76)
5. 10. 2012 19:29
lži
nejhorší na tom je že v televizi říkají že za to můžou boje v Libiy a těch dalších zemích ,ale skoro všichni ví že přes 90% benzínu a nafty jde z Ruska. Kde jsou ty doby kdy jsme si stěžovali že benzín podražil na 25kč :-(
28. 8. 2012 12:18
Sleva 40 halířů
Já mám přes portál AkceZ slevu 40 halířů na benzín. Není to nic moc, ale aspon neco.
Více info zde: [odkaz]
Avatar - abacus
26. 8. 2012 12:32
Re: kdo chce opici, musí mít na banány
Nedá sa ti odporučiť nič iné, len filmy o S+S+C sledovať viac a viac. Možno raz pochopíš, že i na ten ich humor je potrebné sa dívať s NADHĽADOM. (tak isto i na príspevky na týchto diskusiách)
26. 8. 2012 11:02
Re: kdo chce opici, musí mít na banány
>:D , pardón, ani mě nenapadlo, že neznáte klasiku "Rozpuštěný a vypuštěný" [odkaz] , ale když se Vás to tak doktlo, tak na tom možná i něco bude ;-)
Avatar - abacus
26. 8. 2012 10:34
Re: kdo chce opici, musí mít na banány
Vzhľadom na tvoje "Šmudlo" je jasné, že pátrať po niečom mysliacom je zbytočné.

To by som bol rád vedel, čím ťa príspevok krulthekinga tak, rozhodil? Moje vtipné okomentovanie?
Neviem kde jazdíš, ale hustota premávky je čím ďalej tým väčšia. A čím ďalej je pohyb pomalší, pretože po cestách jazdia "dôchodcovia", ktorý sedemdesiatkou maľujú stredovú čiaru. Keby takýto "tiežvodiči" radšej použili autobus, vlak, pomohli by životnému prostrediu, peňaženkám štátu (samospráve), ktorá túto dopravu dotuje. A väčšinou sú to sviatoční vodiči pre ktorých je vlastníctvo automobilu len a len finančnou záťažou. Ale dnes sa vlastníctvo automobilu pre mnohých stáva akýmsi statusom. Postupenie do vyššej "sociálnej ligy", pritom reálne sa prepadajú....