Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ceny nových aut loni stouply o 0,1 procenta

Diskuze (3)

Průměrná cena nových osobních aut v loňském roce vzrostla o 0,1 procenta. Nejvíce, o 3,4 procenta, narostla cena mini a malých vozidel.

Cena velkoprostorových MPV aut stoupla o 2,2 procenta a cena vozidel vyšší střední a střední třídy se meziročně zvýšila o 1,9 procenta. Vyplývá to z údajů společnosti Cebia.

Nejvíce, o 1,8 procenta, zlevnily vozy v nejpopulárnější třídě SUV, v nižší střední a střední třídě byl pokles o 0,1 procenta.

"Je otázkou, jak se budou ceny nových i ojetých vozidel vyvíjet v letošním roce. Jakékoli predikce nelze v tuto chvíli kvůli situaci způsobené onemocněním COVID-19 zodpovědně poskytnout. Na vývoj cen bude mít vliv nejen nižší počet dovezených vozidel ze zahraničí, ale také míra (ne)zaměstnanosti, která může mít zásadní vliv na vývoj poptávky po ojetých vozech," uvedl ředitel Cebie Martin Pajer.

Ceny ojetých vozů naopak loni klesaly. Například čtyřleté ojetiny zlevnily o 4,6 procenta. Největší propad ceny přitom zaznamenala vozidla nižší střední a střední třídy, mezi které se řadí i Škoda Octavia, a to o 8,1 procenta. Naopak nejméně se ceny snížily u vozidel vyšší střední třídy a luxusních vozidel, u nichž cena meziročně spadla jen o 0,7 procenta.

Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Beefcake
26. 3. 2020 20:00
Re: zmatek
Tych 0.1 je uplny nezmysel.
26. 3. 2020 16:54
A teraz pôjdu rapido dole kopcom :-)
Určite už všetci prerábajú cenovú stratégiu na plný plyn.
Ide len o to, kto začne zlacňovať prvý - a ostatní sa húfne pridajú ;-)
26. 3. 2020 10:06
zmatek
Nedávno jsem tady četl, jak auta pořád hrozně zdražují o 3 až 4 pct ročně a v diskusi se naříkalo na regulace, jak drtí prostý lid. A tady se najednou dočtu, že loni byl minimální růst o 0,1 pct a auta reálně zlevnila. Máte v tom guláš, asi články tohoto typu nemá cenu číst.