Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Českým Autem roku 2018 se stává...

David Bureš
Diskuze (128)
...Škoda Karoq. Vítěze porota složená z českých novinářů vybírala z pětice finalistů. Nechybělo mezi nimi BMW 5 či Kia Stinger.

Čtyřiadvacátý ročník ankety Auto roku 2018 v České republice má svého vítěze. Stala se jím Škoda Karoq s 1141 body. České Auto roku 2018 porota složená z 35 českých novinářů vybírala z pětice finalistů, kteří se dostali do druhého kola ankety.

Šanci na vítězství měly ještě modely BMW 5, Opel Insignia, Kia Stinger, a Subaru Impreza, které se rovněž dostaly do finále a umístily se za Karoqem právě v tomto pořadí. Zejména v boji o celkové vítězství to bylo velice těsné, mladoboleslavskou novinku a BMW 5 dělilo jen 18 bodíků.

Finálová pětka tak byla velice různorodá. Našli jsme v ní luxusní model vyšší střední třídy, novinku střední třídy s pohonem zadních kol, typický manažerský vůz střední třídy, sportovně laděný kompaktní hatchback a rodinné SUV.

V odborné porotě o 35 členech měla redakce Auto.cz dva zástupce, Davida Bureše a Tomáše Dusila. Vítěze porotci vybírali v dvoukolové soutěži. Nejprve měl každý vybrat z 34 nominovaných automobilů vlastní pětku nejlepších, načež byly body jednotlivých modelů sečteny a byla vybrána pětka finalistů s nejvyšším počtem bodů. V druhém kole pak porotci udělovali určitý počet bodů mezi finalisty, na jejichž základě byl vybrán vítěz.

Každý z porotců měl ve druhém kole 150 bodů, které musel rozdělit mezi pětici aut, a to v pěti kategoriích – jízda, užitná hodnota, ekonomika, technologie a design. V každé kategorii bylo potřeba rozdělit určitý počet bodů s tím, že byl stanoven i maximální počet bodů na auto.

V hlasování veřejnosti bylo mezi malými vozy nejúspěšnější Subaru Impreza, v kategorii velkých aut uspěla Kia Stinger, malým SUV dominoval celkový vítěz Karoq a z velkých SUV veřejnost nejvíce oslovilo Volvo XC60.

A kdo bodoval ve vedlejších kategoriích? Ocenění za Technickou inovaci roku si odnáší Subaru za platformu Subaru Global Platform, kterou aktuálně nalezneme v Impreze. Ekologické auto roku má hned dva vítěze – stejně bodů posbíral Volkswagen e-Golf i Nissan Leaf.

Auto roku v ČR 2018: Přehled prvních pěti
PořadíVůzPočet bodů
1.Škoda Karoq1141
2.BMW 51123
3.Opel Insignia1078
4.Kia Stinger982
5.Subaru Impreza926

David Bureš
Diskuze (128)
Avatar - Aoyagi
8. 1. 2018 08:16
Re: Šokující
Vím, děkuji za informaci :-)
Avatar - Aoyagi
8. 1. 2018 08:15
Re: Šokující
Ano, je to smutné, že si někdo koupí sofistikované auto a pak to sofistikovanost pohřbí sazometem.

Že Škoda má v UK masivní mediální masáž je věc zřejmá, ovšem nenechají se tak zblbnout, aby je masivně kupovali, takže se jejich podíl na trhu pohybuje kolem 3%.

A ano, jediný rozdíl oproti ČR, kde Škoda poráží auta o par tříd výš, je, že v UK neporáží o pár tříd výš.
Avatar - Aoyagi
8. 1. 2018 08:04
Re: Šokující
Ano, ve své třídě to je podle mě ultimátní plebkára. A ano, kdyby se mě pracovník linky zeptal, nevidím důvod, proč bych mu to neřekl. Ví co staví.

Do firmy, kde se povinně fasují škodovky, bych opravdu nešel, pokud bych nemusel.
Avatar - Emel
6. 1. 2018 21:07
Re: TSS, KRAVINA
Jasně, je tam něco přes Kč/km... v závislosti na tom, jestli platíš cenu paliva s daní nebo bez apod. Natural a nafta... já teda naftu moc nesleduju, ale mám dojem že momentálně jsou ceny celkem vyrovnané, ne?

Jaké značky a modely vlastně můžeš?
Avatar - Floyd
6. 1. 2018 19:19
Re: TSS, KRAVINA
:yes: