Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Český trh v dubnu 2010: Audi A8 vrací úder, nová generace je nejprodávanějším luxusním vozem

Aleš Dragoun
Diskuze (145)
Po březnovém čtvrtém místě se nové Audi A8 tentokrát zařadilo až na samotný vrchol luxusní třídy. Limuzína z Ingolstadtu tedy rázně naznačila, že se s ní letos bude muset počítat.

Celý trh v této malé, ale prestižní kategorii zaznamenal mírný pád místo prudkého navýšení, které vykazoval minule. Zatímco před rokem našlo nové majitele 43 luxusních automobilů, letos jich bylo 37. Pokles o 6 registrací znamená -14 %.

Pryč jsou doby, kdy předchozí řada A8 v žebříčku zcela chyběla. Nová generace se zde určitě bude objevovat pravidelně. Napodruhé se jí podařilo zvítězit i když většina z registrací jde na dealerské vozy nebo flotilu Audi Exclusive Limousine Service. V březnu zlatá Panamera je nyní druhá, má na kontě 11 kusů. Mnichovské řadě 7 stačilo 8 nových aut jen na třetí místo. Ptáte se, kde je S-Klasse? S pouhými třemi registracemi se krčí na čtvrtém místě a navíc aktuální pořadí uzavírá. Více modelů se v něm totiž neobjevilo.

S loňskem můžeme srovnávat opět jen tři soupeře. A8 si polepšila o 9 registraci (+150 %, v dubnu 2009 se jich prodalo šest. Bavorských sedmiček bylo před rokem 12, u ní to znamená znaménko minus a třetinovou ztrátu k tomu (o 4 méně). Ani esko se nemůže pochlubit bůhvíjakým výsledkem, ba právě naopak, má -81,3 % (-13 kusů ze 16).

Luxusní třída, registrace na českém trhu v dubnu 2010
-KategorieOA+LUVOA+LUVTržní podíl ve tř.Tržní podíl ve tř.
-Období4/20101-4/20104/20101-4/2010
1.Audi A8151940,5%13,4%
2.Porsche PANAMERA113229,7%22,5%
3.BMW 784321,6%30,3%
4.Mercedes-Benz S3378,1%26,1%
-Ostatní modely0110,0%7,7%
-CELKEM37142100,0%100,0%

Celkový trh v této kategorii za první čtyři měsíce stoupl oproti stejnému období loňského roku z 78 na 142 registrací, tedy již jen o 82,1 %. Ještě v březnu bychom v tomto srovnání našli údaj +200 %, ale situace se zde vzhledem k nízkým počtům neustále mění.

Kdo bude letošním celkovým vítězem, to zjistíme až za osm měsíců. Do bratrovražedného boje mezi BMW 7 a Mercedesem S naposledy razantně promluvila Panamera a tentokrát Audi A8, takže se máme na co těšit.

Sedmička si zatím drží celkové vedení (43 kusů), S-Klasse je druhá, ale ztrácí již šest aut (37), supersportovní Porsche s pěticí dveří se přiblížilo na dostřel, zatím má 32 registrací. Audi A8 si k dosavadním čtyřem připsalo 15 nových vozů, takže jich má nyní 19. S úctyhodným odstupem následují ostatní tři modely, které dosud od ledna bodovaly: japonský Lexus LS a kupé Mercedes CL (oba 5) a konečně VW Phaeton (1).

BMW řady 7 si meziročně polepšilo o 22,9 % (z 35 kusů o 8), Mercedes S získal 76,2 %, za první třetinu minulého roku bylo zaregistrováno 21 vozů. O velké limuzíny s trojcípou hvězdou začal být v dubnu 2009 opět zájem, letos to bohužel neplatí. Srovnávat lze také Audi A8, má na kontě o 9 aut více (+90 %). Lexus LS získal třetinu, tedy celé dva exempláře, dvoudveřový Mercedes CL má - 37,5 (o 3 méně).

Mezi vznětovými motory zvítězilo Audi A8 co se počtu kusů týče, bylo jich nově zaregistrováno 8. V procentech má ale jen 53,3 %. Následuje BMW 7 se 4 vozy, podíl turbodieselů a zážehových jednotek byl tedy vyrovnaný. Mercedesy S s agregáty CDI byly dva, stuttgartskému korábu tak náleží prvenství alespoň v této statistice se dvěma třetinami naftových aut. Panamera spalující tento druh ropného produktu se díky bohu neprodává.

Aleš Dragoun
Diskuze (145)
27. 5. 2010 11:19
Re: PREMIE
Ale já ti to věřím kdysi dávno v autotipu v prvních ročnících, ale nepovím ti rok ani číslo, byl článek vesnice Mercedesu, bylo to někde na území bývalé Jugoslávie, a bylo to o tom že v jedné vesnici si borec koupil kdysi dávno starší mercedes W124 a byl tak nadšený jeho spolehlivosti že strhnul i ostatní v té vesnici (mimochodem musel být dosti charismatický) že když chtěli auto tak prostě mercedes, takže vesnicí se prohánějí mercedesy různého stáři v různém stavu ale jen mercedesy.Jenže tady nejde o mercedesy na Balkáně a nebo kdekoliv jinde tady jde o to že neznáš člověka a snažíš se ho urazit nařkneš ho z budování alter ega na netu, kdyby jsi se pořádně podíval do mé karty tak by jsi zjistil kromě toho že jezdím jak říkáš sporákem, že tam mám minimálně věk a to odkud jsem, za druhé si nevymýšlím nicky které nic neříkají ale je to moje jméno a první dvě písmenka z příjmení.No a ne nakonec jsem si dal do karty fotky kde nemám problém s spz jako zde někteří a dokonce na fotkách mého vozu najdeš mé mobilní číslo a webové stránky na kterých se dozvíš mé plné jméno, mou adresu mé IČ a dokonce DIČ kterým je mé rodné číslo. Kdybych si zde chtěl budovat alter ego myslíš že by jsi měl k těmto informacím přístup, já si nepotřebuji na nic hrát a za něco (nick) se skrývat, jak se říká bojuji s otevřeným hledím což se tady o většině lidi nedá říct.K prémiovým lidem v prémiových autech se vyjadřovat již snad nemusím sám jsi si odpověděl že toto dogma neplatí jinak by jsi mi nedával do ruky argumenty kdo vše v prémiových autech jezdí, nevím kolik znáš opravdu prémiových lidi ty ale z těch které znám já třeba dva jezdí oktávkama a víš proč jsou pohlcení svou prací a svým životem natolik že to že autům nerozumí nemíní řešit obcházením salónů vyptáváním se na technické parametry kterým ostatně nerozumí takže si stále kupují (od doby co přesedli jeden z žiguli a druhý za rapida) v pravidelných intervalech nové Octavie. Nechci být moc osobní jelikož o tobě vím akorát tvůj nick který mi ani neříká jestli umíš hrát na kytaru nebo se ti líbil tenhle film, ale až budeš starší pochopíš že svět není černobílý a že v lowendových autech jezdí i prémioví lidé a naopak. A pokud je ti přes pětatřicet a ještě jsi to nepochopil je mi tě líto ale zřejmě to už asi ani nepochopíš a s tím i spoustu dalších věcí že není důležité jít s proudem a že když budou mít na hlavě všichni čepici s kšiltem dozadu ty ji tam mít nemusíš protože je důležité co máš v té hlavě nikoliv co na ní. ;-)
27. 5. 2010 10:14
Re: PREMIE
A dokonce se na netu k tem balkanskym medvedum da nalezt i dukaz :
[odkaz]
27. 5. 2010 10:06
Re: PREMIE
>:D >:D >:D
27. 5. 2010 08:10
Re: PREMIE
No, vase vysosti, necekal jsem ze Vam dojde rec tak brzo, ale budiz. Jsme trochu OT a taxe - s vasim laskavym svolenim - vratim k tematu: Premiovi lide skutecne kupuji premiova auta a to, co si vy, vysosti, predstavujete pod pojmem premie, na tento fakt nema vubec zadny vliv.
Ze si premiova auta kupuji i lide - rekneme - lowendovi, je bohuzel smutny fakt a jak tak koukam, jste z Ostravy, kde v premii uvidite prakticky vyhradne cizojazycne mluvici hole lebky.
Jaxte se zminil, vysosti, v Rkousku se ve vyssich kruzich preferuji Mercedesy. Ja treba byl sveho casu na Balkane a v Mecedesech (ano i v S-klasse) tam jezdily i nejvetsi socky v otrhanych a spinavych hadrech s pivni penou na brade...
Samozrejme tedy souhlas - premiove auto z nikoho premioveho cloveka neudela.
Uz si rozumime s tim vztahem mezi premiovymi lidmi a premiovymi auty, vysosti? ;-)
26. 5. 2010 13:33
Re: PREMIE
Tak tak dospělče máš svatou pravdu, všichni lidi jsou blázni jen ty jsi letadlo. ;-)