Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cestování za jídlem: Do Pardubic nejen za perníkem!

Svět motorů
Diskuze (1)

Když Pardubice, tak perník, ale při našem letošním zejména gastronomickém putování regiony nás na Pardubicku a v regionu zvaném Kraj Pernštejnů zaujala nejen kvůli aktuální teplotě jiná sladkost: nanuky. Na perník jsme ovšem nezapomněli.

Paní Monika Pavlisová, zakladatelka známé Kunětické zmrzliny, se dostala na křižovatku v osobním i pracovním životě. Po návratu do rodného města začala znovu, výsledkem není jen Nanukárna s desítkami „cuců“ na špejli. (Ochutnali jsme hruškový, a pokud jsou i ty ostatní tak dobré, není třeba řešit ani poněkud vyšší cenu.) V Nanukárně si koupíte i originální dárek, například krabičku nanuků nebo zmrzlinový dort. Dostanete tu i kávu, čaj, čokolády, punč, svařák, gin tonic, „beton“. A také v kelímku zmrzku Belleza, jejíž pojmenování má odrážet italskou školu její tvůrkyně. Zmrzlinu koupíte na různých místech ve městě i jeho okolí z nepřehlédnutelných tříkolek „Mňam káry“.

Když pardubický perník, tak především Pavel Jánoš. V prodejně ve čtvrti Studánka, ulici V. Junkové, poznáte značnou část jeho nadstandardní produkce. Samozřejmě perníkové chaloupky, erb Pardubic, ale i auta, motocykly, traktory, míče, půllitry, ryby, zvířátka, pochopitelně i srdce. „V e-shopu máme mnoho variant, perníkové dezerty, dárková balení, speciální, zdobený a tematický perník,“ říká cukrářský mistr Pavel Janoš s tím, že na objednávku dokážou vytvořit prakticky cokoliv. Jen se na to bude čekat déle.

Motor reportážní Škody Octavia se ani nestačil zahřát a za pět minut jsme od perníkářského ráje dorazili do areálu Apolenka, těsně za okrajem města. Z parkoviště před krytou jezdeckou halou lze vyjít na procházku mezi pastviny s výběhy pro hospodářská zvířata, případně zvolit naučnou stezku „pohybu na farmě“ s deseti zastaveními. Nechybí dětské hřiště, Relax park s herními prvky ani parkur, kde se pořádají jezdecké závody. Najdete tu samozřejmě i stánek s občerstvením, prodejnu s mléčnými produkty z jejich vlastního chovu krav a koz či jedinečné bistro Chlívek, vzniklé z bývalého vepřína. Největší zájem tu bývá o špachtlovou zmrzlinu, z jídel o hranolky, párek v rohlíku a kuřecí stripsy. Mezi výhody areálu Apolenka náleží jak dostupnost městskou hromadnou dopravou, tak i bezplatný a neomezovaný vstup do areálu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Svět motorů
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - petr petrumr
26. 6. 2022 07:10
bude třeboň?
jedu na třebonsko, tak jak bude napíši, nejhorší je na tom, že ty města objíždíte autem nevhodným pro městský provoz a ještě nejméně oblíbeným výrobcem v čr, co neumí vyrobit hybrid a co se vzdaluje modelem k modelu normálním lidem. To nemůžete z prahy dojet vlakem?