Cestování za jídlem: Kam určitě zavítat v Podkrkonoší?
Cestu do nejnavštěvovanějších českých hor většina motoristů podhůří prosviští bez zastávky. K vlastní škodě, protože tato oblast má co nabídnout. Přírodní krásy, památky, je ale i pohostinná a mnohé regionální produkty potěší milovníky sladkostí.
Nejen láska prochází žaludkem, a pokud budete v Podkrkonoší hledat vhodné místo k všestrannému nasycení, je tu Raisova chata na Zvičině. Tady totiž ukojíte touhu po dalekém výhledu a můžete se zde i dobře občerstvit. Jediný problém: dokonce i v sezoně je otevřeno jen od pátku do neděle. Jedinečnou stavbu dotváří kruhová nástavba, vlastně rozhledna, ze které se dá prohlédnout Podkrkonoší všemi směry.
Od této vyhlídky k nejproslulejší technické památce Podkrkonoší. V době výstavby (1920) byla přehrada Les Království největší na území ČSR. Pokud jste se netrefili do termínů Raisovy chaty, v jejím bezprostředním okolí si můžete i vybírat. Doporučujeme však Štěrbovu vilu, kdysi dům stavitelů přehrady. Restaurace s rozlehlou zahradou láká k posezení nejen u jídla: od května do září tu každoročně probíhá kulturní léto. Stihnout můžete 20. srpna koncert Tres Discoteques (Dyk, Prachař, Maxián).
Od přehrady je z větších podkrkonošských městeček nejblíž Dvůr Králové, které v létě láká i Tyršovým „retro“ koupalištěm. Z oblasti gastronomie máme dva tipy: jeden pro příznivce klasické české kuchyně (středověká krčma Starý pivovar v areálu královodvorského pivovaru Tambor).
Druhý zase potěší vyznavače moderní gastronomických trendů. V pasáži na náměstí najdete „komplex“: pivnici a restauraci baroque a naproti kavárnu a koloniál Dvoreček. „Naše vyladěná pivnice a restaurace ve dvoře nese podtitul "pivo s jídlem v jednom tónu", který je pro naši filozofii klíčový. Svou pozornost nesoustředíme pouze na kvalitní jídlo připravené z čerstvých surovin a dobré pivo, ale také na jejich párování,“ říká autorka koncepce a majitelka Lenka Fikrová. Koloniál nabízí vybrané kvalitní produkty farmářů a „baroque skleničky“, což jsou řemeslné produkty (hotovky, paštiky, škvarky, polévky, zelenina) podle receptur šéfkuchaře Radka Kašpárka.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.