Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cestování za jídlem: Znojemsko – Nejen okurky a legendární znojemská

Svět motorů
Diskuze (1)

Znojemsko máme podvědomě spojené s okurkami, meruňkami, znojemskou hovězí pečení, a samozřejmě zejména s vínem. V posledních letech se k „tahákům“ přidává i pivo a ReZtaurace – vše Znojemský městský pivovar.

Jeho poloha nedaleko hradu a vyhlídky do údolí Dyje, chrámu sv. Michala a vlastně u centra města je optimální. Znojemské pivo je jedním ze sedmi českých chmelových moků, které získaly CHZO (Chráněné zeměpisné označení). Ve zdejším pivovaru však vědí, že k pivu náleží i dobré jídlo. Jsou i tak trochu hraví, a tak v něm mají ReZtauraci (zvýrazněné Z reprezentuje Znojmo). Moderní tuzemská gastronomie, vše z čerstvých surovin od místních dodavatelů, a k jídlu čepují pečlivě ošetřené pivo, které z ležáckého tanku do pípy a skla nemá dlouhou cestu. Není tedy divu, že můžete mít smůlu a celá ReZtaurace bude zadána pro akci. V areálu je v bývalé varně i expozice pivovarnictví (pobočka NZM).

Hlady ovšem ve Znojmě určitě nezůstanete. Reportážní Opel Insignia jsme zaparkovali kousek od centra města (první hodina 10 Kč, další 20 Kč) a nahlédli do blízkého La Familia Cafe. To klame názvem – dostanete tu všechna jídla (česko-italská kuchyně) snídaní počínaje. Typicky pohodovou moravskou atmosféru najdete zase v hospodě U Karla, na dohled od chrámu sv. Michala. Svíčkovou a další jídla z menu tu v červnu měli za 129 Kč. Na stůl dostanete polévkovou mísu, ze které si naberete, a pokud vám dochází omáčka u svíčkové, nabídnou dodání další…

Nesplete se ani na Masarykově náměstí U Zlaté konve. Jahodové knedlíky si podle servírky nenechá ujít ani sama majitelka, na jídelníčku najdete zejména českou klasiku. Chybět nemůže samozřejmě ani znojemská, kterou zde podle naší zkušenosti umějí mistrovsky.

Znojmo nelze jen tak proběhnout, zajímavých památek tu mají řadu, takže se zdržíte nejméně na svačinu. Kavárny hledejte v například Zámečnické (U Mlsného kocoura) a navazující Mikulášské (Balance coffe & wine), kde s radostí objevíte ve vnitrobloku klidnou zahrádku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Svět motorů
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - KANKUNEN
20. 7. 2022 12:54
Autor
si asi platí kanál reklam na netflixu.