Cestujeme do EU. Na co bychom si měli dávat pozor?

Prezentace klienta
Na dálkových cestách nehrozí jenom únava. Problémy mohou nastat také s různými dokumenty.

Povídali jsme si o tom s Hanou Botovou ze společnosti D.A.S. právní ochrana.

Které dokumenty je potřeba s sebou brát do zahraničí? Co dělat, když některý z nich zapomenu?

Občanům ČR postačí v zemích EU platný cestovní pas nebo občanský průkaz. Pozor ale na občanku s odstřiženým rohem – zahraniční policie by jej mohla považovat za vyznačení neplatnosti, nemusela by pochopit, že pouze čekáte na vydání nového průkazu kvůli změně povinných údajů. Cestovní doklad by měl být platný po celou dobu pobytu v zahraničí. Je nutné, aby každé dítě mělo vlastní cestovní pas či občanský průkaz. Cestují-li děti v doprovodu jiné osoby, než je rodič nebo zákonný zástupce, je pro případ mimořádných událostí vhodné mít také jejich písemný souhlas s cestou dítěte, a to s překladem do jazyka navštěvované země.

Pokud byste v zahraničí zjistili, že jste doklad ztratili, je nutné kontaktovat nejbližší zastupitelský úřad ČR, který vám vystaví náhradní - ten poté jednorázově poslouží k cestě zpět do ČR.

Ještě před cestou zkontrolujte, že máte platný řidičský průkaz, technický průkaz od vozidla a zelenou kartu. Cestujete-li zapůjčeným nebo služebním vozidlem, je praktické mít při sobě písemný souhlas vlastníka s použitím vozidla, ideálně rovněž v jazyce navštěvované země.

Dále doporučujeme nezapomenout si evropský průkaz zdravotního pojištění, na jehož základě máte nárok na nezbytnou zdravotní péči, a případně také potvrzení o uzavření doplňkového pojištění léčebných výloh v zahraničí. Pro případ mimořádných událostí si poznačte kontakt na svou asistenční službu.

Jaké doklady mi může zahraniční policie sebrat?

V zahraničí platí, že je-li zastaven cizinec, který zde nemá bydliště, musí zaplatit kauci na předpokládanou pokutu, a to zpravidla v hotovosti. Nemá-li příslušnou sumu k dispozici, může být vozidlo zadržováno až do zaplacení této částky. Pokud je například v Rakousku zastaveno vozidlo s nevyhovujícím technickým stavem, může policie vedle uložení pokuty zabavit jeho technický průkaz i registrační značky, které následně zašle diplomatickou cestou do ČR.

V Itálii je policie oprávněna odebrat řidičský průkaz tehdy, když se jeho majitel dopustil závažného dopravního přestupku.

Takový trest je zpravidla spojen se zákazem řízení na území Itálie. Řidiči je vystaveno dočasné potvrzení pro účely dojetí domů do ČR a řidičský průkaz je následně diplomatickou cestou zaslán do České republiky.

Prezentace klienta
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly