Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet Corvette C6 – Do šestice všeho perfektního

Ladislav Čermák
Diskuze (12)
Jako první novoroční novinku jsme vybrali pořádnou ráži – novou generaci nejslavnějšího amerického sporťáku... (doplněno o 4 plakáty a 22 fotografií!)

Jako první novoroční novinku jsme vybrali pořádnou ráži – novou generaci nejslavnějšího amerického sporťáku. Novinka ve srovnání s minulou generací, vyráběnou od roku 1997, pobrala mnohem více krásy a v souladu s dnešními trendy je také útlejší – na šířku o jeden palec (2,54 cm) a na délku hned o pět palců. Design se na rozdíl od minulé Corvetty poučil z tradic a znovu oprašuje pojmy jako značková identita a snaha o zachování přízně současných klientů.

Karoserie působí kompaktnějším dojmem, zejména díky kapkovitému tvaru kabiny, z boku protaženému až téměř k zadnímu čelu, při pohledu šikmo zpředu však zkosené. Mnohem větší důraz byl věnován sportovnímu charakteru, takže ve srovnání se stávající Corvettou nová vypadá jako její zmenšené provedení, ve skutečnosti ale došlo pouze k eliminaci nadbytečných centimetrů na karoserii a posílení požitku z jízdy.

Podvozek se proti minulé generaci principiálně nezměnil, jen byl zcela přepracován s rozsáhlým užitím lehkých kovů, obě nápravy tedy stále používají charakteristické nezávislé zavěšení s mohutnou příčnou listovou pružinou. Jízdní vlastnosti by měly být podstatně lepší, čemuž přitakávají i 18“ palcová kola na přední nápravě a 19“ vzadu. Na výběr jsou tři různá pérování; konvenční, alternativně s magneto-reologickými tlumiči s měnitelnou charakteristikou a ultratvrdý podvozek pro špičkové provedení Z51 s posílenými stabilizátory a brzdami. Zdrojem síly je čtvtá generace legendárního Small block – nyní šestilitrového osmiválce (stále s dvouventilovou technikou), poskytujícího již základnímu provedení pěkných 400 koní (294 kW) a především 595 Nm. Šestistupňová ručně řazená převodovka je k dispozici s dvěma sadami převodových poměrů, přičemž kratší jsou vyhrazeny pro Z51. Alternativně je k dispozici i samočinná převodovka (stále pouze čtyřstupňová).

Interiér byl zcela přepracován a stylizován do dvou „minikokpitů“ při použití materiálů imitujících kožený povrch se sníženou lesklostí. Ve výbavě je např. systém Keyless Entry se startováním motoru tlačítkem, konfigurovatelný head-up display, DVD navigace s hlasovým ovládáním či satelitní rádiopřijímač.

Kupé s demontovatelnou střechou se veřejnosti představí za několik dní na Detroitském autosalonu a z výrobních linek začne sjíždět ve třetím čtvrtletí. O něco později bude odhalen i kabriolet, který by měl do autosalonů dorazit na podzim.

Zde si můžete stáhnout plakáty nového Chevroletu Corvette C6

Ladislav Čermák
Diskuze (12)