Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet Cruze Eco-D: čistý diesel pro Ameriku

Michal Fokt
Diskuze (50)
Dieselová ofenziva se v Americe začíná rozjíždět. Dalším důležitým modelem, jenž tamním zákazníkům už letos nabídne "čistý" naftový motor, bude kompaktní sedan Chevrolet Cruze.

General Motors již rok a půl slibuje (nebo vyhrožuje, jak chcete...), že obohatí modelovou nabídku řady Chevrolet Cruze v Americe o turbodiesel. Nyní víme, že bude mít výstavní premiéru již příští měsíc na autosalonu v Chicagu a v prodeji se objeví v rámci modelového roku 2014 na podzim.

Vůz ponese s největší pravděpodobností označení Cruze Eco-D a pod kapotu dostane přepracovanou verzi stávajícího dvoulitrového čtyřválce. Zatím to není oficiální, proslýchá se však, že by měl mít výkon 119 kW a točivý moment 359 N.m, přičemž by měl být schopen ujet na galon nafty až 50 mil.

Tato čísla jsou důležitá zejména proto, že americký dvoulitr v Chevroletu Cruze Eco-D má ve všech ohledech předčit amerického průkopníka turbodieselů Volkswagen, jehož konkurenční dvoulitrová Jetta TDI má pouze 104 kW při 4000 otáčkách, 320 N.m při 1750 otáčkách a zaostává tedy o nezanedbatelných 15 kW a 39 newtonmetrů, přičemž normovaná spotřeba ve městě a na dálnici činí 30/42 mpg.

Je ale třeba vzít v úvahu skutečnost, že vícero amerických testů prokázalo, že se na padesátimílovou hranici lze s VW Jetta dostat také, i tak to ale vypadá z pohledu General Motors na úspěšný start. Co myslíte, propadne naftovému šílenství i Amerika nebo nakonec půjde jenom o okrajovou záležitost pro pár (stovek tisíc) šetřílků?

Michal Fokt
Diskuze (50)
30. 1. 2013 15:01
Re: Bílá liga
Tak si se zkazil sám >:D
Avatar - Barrichello
30. 1. 2013 09:25
Re: ...
>:D
29. 1. 2013 22:47
Re: Bílá liga
Vic vedle uz ani byt nemuzes.
29. 1. 2013 21:50
Re: Bílá liga
klid medvídku >:-[] Praskne ti cévka a setkáš se s Bohem :yes: Chybí Ti smysl pro nadsázku a humor. :no: Synek komančských rodičů co ho ve škole učili,že je Evropan a máme moře. Ovšem máme leda * a jsme občané druhé až třetí kategorie. :yes:
29. 1. 2013 21:11
To s tou naftou
nebude v USA také ružové. Po prvé, benzínky ktoré ponúkajú naftu sú v mestách celkom poriedko, na dialničných pumpách však už prakticky všetky. V mestách však ešte stále problém. Amíci nevedia ako jazdiť s dízlom a mechanici to je ďalšia story. U dílera Jeepu bol problém servisovať CRD od Mercedesu a väčšinu problémov s tými motormi spôsobili paradoxne sami mechanici u dílerov.
Ďalším problémom môže byť cena a uvediem príklad. Mám jeepa V8 a rozmýšľam nad výmenou za dízla MY 2014. Cena za ten istý model s dízlom bude zhruba o 3000 USD väčšia, do toho drahší servis a aspoň zatiaľ nedostupná doživotná garancia na motor, ktorá je ponúkaná chryslerom pre všetky ostatné motorizácie. Cena nafty vyššia o 50 centov za galón a spotreba nižšia od V6 pentastar iba minimálne. Pentastar je výborný motor, no momentálne trpí pre neadekvátne použitú prevodovku, ktorá bude nahradená v novom modeli 8 stupňovým ZF. Práve ten V6 je podľa mňa ašpirantom na najpredávanejšiu motorizáciu pre jeep. Naftu kúpia iba klasickí long runneri, ktorí najazdia kvantum míľ po diaľniciach.