Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet v Evropě: Corvette a Camaro zůstanou

Diskuze (13)
Den po oznámení, že značka Chevrolet ukončí své aktivity v EU, následuje upřesnění – ikonické modely Corvette a Camaro se budou prodávat i nadále.

General Motors 5. prosince oznámil stažení značky Chevrolet z evropských trhů, které je naplánováno na přelom let 2015 a 2016. Více informací najdete v článku GM „posiluje strategii značek v Evropě“: Chevrolet skončí.

Nyní přichází zpřesnění. Koncern GM ukončí prodej masových modelů Chevroletu – to znamená řad Spark, Aveo, Cruze, Malibu, Orlando, Trax a Captiva. Tímto krokem chce usnadnit působení evropských značek Opel a Vauxhall. Sportovní modely Corvette a Camaro ale budou evropským zákazníkům dostupné přes oficiální prodejní kanály i nadále. Opel nemá v portfoliu žádné modely podobného zaměření.

Corvette a Camaro se budou prodávat společně se značkou Cadillac, která naopak chce upevňovat své postavení v Evropě. Prémiový brand aktuálně nabízí sedan ATS, novou generaci sedanu CTS, crossover SRX a dobíhá prodej kupé a kombi CTS předchozí generace. Zároveň se chystá generační obměna u velkého SUV Escalade a řady ATS a CTS se dočkají nových karosářských verzí.

Vzhledem k plánovanému odchodu z mainstreamového segmentu už nebude Chevrolet uvádět nové modely, platí to například pro Spark EV. K posledním novinkám bude patřit nedávno uvedená modernizace SUV Captiva a vylepšení MPV Orlando. Přesný plán ukončení aktivit by se ale měl v jednotlivých evropských zemích lišit, zřejmě v závislosti na postavení Chevroletu na tom kterém trhu.

V Česku se letos Chevroletu příliš nedaří, kvůli 40% poklesu registrací nových vozů klesl s 1502 ks (leden-listopad) na 19. příčku, těsně před Hondu a Mazdu. Zároveň je ale za značkami Fiat a Suzuki, které mají výrazně užší paletu nabízených modelů. Nejžádanějším modelem je Orlando (447 ks), které jako jediné přesahuje dvouprocentní podíl ve svém segmentu, těsně následuje Cruze (434 ks).

Camaro pochopitelně dosahuje nižších počtů registrací, s 24 kusy je ale dle statistik SDA sedmým nejžádanějším sportovním modelem. Pro srovnání – Toyota GT86 má letos 15 a Subaru BRZ 9 registrací.

Celoevropsky (27 členských zemí EU bez Malty) letos Chevrolet za období leden a říjen eviduje pokles o 18,3 %.

Diskuze (13)
Avatar - skejpa
17. 1. 2014 12:57
Re: nic hrozneho sa nedeje
On myslel podle mě již situaci z minula. Viz Daewoo Kalos, Daewoo Aveo a nakonec Chevrolet Aveo nebo Daewoo Matiz, Chevrolet Spark a jeho mezistupně, což byly stále stejná auta, jen se tomu měnila jména. Ty auta ještě ke všemu za moc nestála. Pak nastala trochu změna s příchodem Cruze a Orlanda, kdy si lidi začali těch aut trochu víc vážit a nebyl to jen předělaný "Daewoo" ale stejně to bylo málo a k velkým prodejům to nevedlo. Ale třeba se mýlím :-)
7. 12. 2013 08:10
to Ivan_M
A na druhém místě za listopad i celkově.
[odkaz]

6. 12. 2013 22:43
Re: no nevím
a proč je tedy vauxhall zastoupen 3x v první desítce nejprodávanějších aut v anglii?
ach ty stereotypy
Avatar - M1chal
6. 12. 2013 20:22
no nevím
pochybuji, že zákazníci Chevroletu přejdou a koupí si Opel ;-\
( z vauxhall si dělají v ang leda tak srandu)
6. 12. 2013 15:31
CH a Opel
no ak rozmyslaju podla logiky, ze ten, co si chcel kupit CH a po jeho odchode z EU si kupy drahsi Opel, tak to je zla logika - len aby neboli prekvapeny, ze Opel bude nadalej padat