Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chrysler 300 SRT je v ohrožení

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Budoucnost nejvýkonnějšího provedení velkého sedanu značky Chrysler není právě nejrůžovější a je možné, že 300 SRT se blíží ke konci své kariéry.

Ve své současné podobě se nejostřejší zástupce modelové řady 300 ještě pod označením SRT8 představil v roce 2011 na autosalonu v New Yorku, aby pro modelový rok 2012 doplnil ostatní verze velkého Chrysleru a zároveň se stal jedním ze zástupců nově ustanovené značky SRT (Street & Racing Technology), jejíž činnost byla letos na jaře ukončena.

Podobně jako ostatní modely s označením SRT se i třístovka vrátila do nabídky své mateřské značky. Na rozdíl od modelů Dodge Charger SRT, Challenger SRT, Viper SRT a Jeep Grand Cherokee SRT nemá tento Chrysler podle informací, poskytnutých Motor Trendu samotným prezidentem a generálním ředitelem značky Alem Gardnerem příliš jistou budoucnost.

Důvodem je malým zájem severoamerických zákazníků o současný Chrysler 300 SRT, vybavený vidlicovým osmiválcem HEMI o objemu 6,4 litru a výkonu 350 kW (476 k).

Ve Spojených státech se těchto ostrých sedanů prodává zhruba jen 75 kusů měsíčně, zatímco všech verzí řady 300 se v první polovině prodalo v průměru 4300 vozů měsíčně. Od začátku roku do konce června bylo prodáno 26.014 Chryslerů 300 a z nich jen asi 450 neslo označení SRT.

Právě díky špatným prodejním výsledkům může Chrysler 300 SRT skončit již s letošním modelovým rokem. Na listopadovém autosalonu v Los Angeles má být navíc představen důkladně modernizovaný 300, který se ostré verze dočkat nemusí, i když je zde jiskřička naděje.

Zatímco na domácím trhu se 300 SRT nedaří, tak na exportních trzích v čele s Blízkým východem je poměrně populární a může se tedy stát, že bude dále nabízen jen mimo Spojené státy.

Ohledně označení SRT se i nadále spekuluje, že je mají nadále využívat pouze modely značky Dodge, která se podobně jako v minulosti zaměří mimo jiné i na výkonné a sportovní vozy, které u ní mají ze všech značek koncernu Chrysler největší tradici.

V takovém případě se máme po případném konci Chrysleru 300 SRT dočkat i odchodu Jeepu Grand Cherokee SRT po skončení životního cyklu současné generace. Na jeho místo pak má nastoupit SRT verze nástupce současného Dodge Journey. Ten v nabídce doplní současné Dodge SRT, k nimž má přibýt i divoký malý sedan Dart.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - The Spešl Uan
25. 7. 2014 11:49
Re: Celkove to neni nic moc
Na plány Chrysleru to jsou opravdu dobré prodeje, ale jinak tě chápu.
Avatar - Barrichello
25. 7. 2014 10:47
Re: Celkove to neni nic moc
Prodeje sou pořád slušné, navíc je tu ještě dvojče Dodge Charger.

Spíš jde o to, že vrchlonou verzi opravdu kupují jen nadšenci, navíc ti spíš sáhnou po Chargeru, který je víc muskulaturní a víc odkazuje na původní muscle cars.

A taky je levnější. 300ce by prospěl agresivnější vzhled.
25. 7. 2014 08:58
Celkove to neni nic moc
Ono to neni jenom o te SRT verzi, ale obecne ty Chryslery 300 soucasne generace nejsou na trhu zadne horke zbozi. Nadseni z designu prvni generace uz pominulo, nova generace vylepsila techniku, ale oproti generaci prvni uz nenabidla nic cim by vycnivala nad konkurenci. Vysledkem jsou hodne slabe prodeje a nejista budoucnost.