Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chrysler splatil půjčky od vlád, Fiat už vlastní 46 %

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Automobilka splatila vládní půjčky o šest let dříve, než bylo původně dohodnuto.

Americká automobilka Chrysler splatila půjčky v hodnotě 7,6 miliardy dolarů (132 miliard Kč), které získala v roce 2009 jako pomoc od vlád Spojených států a Kanady. Italský partner Fiat díky tomuto kroku zvýšil svůj podíl v Chrysleru na 46 procent z dosavadních 30 procent.

Chrysler splatil americké vládě 5,9 miliardy dolarů a kanadské vládě 1,7 miliardy dolarů. Americký prezident Barack Obama označil splacení půjčky za "významný mezník" a známku toho, že automobilový průmysl USA oživuje. Chrysler se splacením dluhů ještě úplně neosvobodil od vlivu americké vlády, která v automobilce nadále vlastní podíl 6,6 procenta, napsala agentura Reuters.

Automobilka splatila vládní půjčky o šest let dříve, než bylo původně dohodnuto. Splacení těchto dluhů sníží úrokové náklady Chrysleru zhruba o 350 milionů dolarů ročně. "Splacení těchto úvěrů je dalším krokem v návratu společnosti jako konkurenceschopné síly ve světovém automobilovém průmyslu," uvedl generální ředitel Chrysleru i Fiatu Sergio Marchionne.

Fiat získal v Chrysleru pětinový podíl spolu s kontrolou nad vedením podniku v roce 2009, kdy americká automobilka prošla bankrotovým režimem. Letos Italové zvýšili svůj podíl na 30 procent a minulý měsíc se dohodli, že uplatní opci na nákup dalších 16 procent, jakmile Chrysler splatí vládní půjčky.

Chrysler v prvním čtvrtletí hospodařil s čistým ziskem 116 milionů dolarů po ztrátě 197 milionů dolarů před rokem. Vykázal tak první čtvrtletní zisk od opuštění bankrotového režimu v roce 2009. V celém letošním roce počítá se ziskem 200 až 500 milionů dolarů.

Fiat je podle tržeb šestou největší automobilkou v Evropě. V prvním čtvrtletí společnost téměř ztrojnásobila čistý zisk na 37 milionů eur (zhruba 900 milionů Kč) ze 13 milionů eur před rokem.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)