Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čína letos předběhne Evropu v produkci automobilů

Michal Fokt
Diskuze (11)
Evropský kontinent přijde o své automobilové prvenství, co se množství vyrobených aut týče. Analytici předpokládají, že nás už letos předběhne Čína.

Evropa v loňském roce vyprodukovala 18,9 milionu osobních automobilů a lehkých užitkových vozů, což ještě stačilo na udržení pozice světové jedničky, byť je otázkou, zda do tohoto výčtu opravdu patří továrny v Turecku. Ale s metodikou nic nenaděláme, musíme tak pouze konstatovat, že náskok před druhým v pořadí nebyl nijak velký.

Už vloni totiž Evropě na záda dýchala Čína s produkcí 17,8 milionu automobilů. Vědělo se, že čínská produkce postupem času předběhne i tu evropskou, ale nepředpokládalo se, že k tomu dojde tak brzo - konkrétně už letos. Dílem i kvůli současné evropské recesi analytici předpokládají, že letos opustí brány evropských továren jen nějakých 18,3 milionu aut, zatímco Čína poskočí až téměř k dvacetimilionové metě, konkrétně se očekává nějakých 19,6 milionu kusů.

Odborníci také poukazují na to, že Evropu jako takovou čeká dost obtížný rok, protože produkce v evropské části Ruska a Turecku je a bude na vzestupu, zmíněný propad tedy půjde zejména na vrub továrnám v západní a střední Evropě. Nicméně ani po skončení krize se neočekává, že by Evropa byla schopná získat svou ztracenou pozici zpět, pokud tedy potíže obdobného rázu nepostihnou čínskou ekonomiku, což se v dohledné době nepředpokládá. Hlad miliardové Číny po automobilech bude ještě nějaký čas neukojitelný.

Michal Fokt
Diskuze (11)
7. 1. 2013 07:47
Re: Nie len to.
Populismus a tvrzení bez důkazů. Např. tady je italská stránka great wallu:[odkaz]
Ukaž mi, které auto je okopírovaná Panda.

Mám pocit, že šíření špatných nálad prosáklo do všech odvětví. Lidi chtějí slyšet špatné věci, tak je slyší. Média je jim s radostí naservírují, hlavně, když na tom vydělají.

[odkaz] Které to auto je okopírovaný Matiz? Jistou podobnost k něčemu lze najít u všech modelů aut světa, ale kdo nechce, nevidí a naopak.

S lidmi se v moderní dobe rychlého přístupu informací velmi snadno manipuluje. Stačí něco napsat a hned je to dogma, přitom je otázka pár sekund si tvrzení ověřit. (pro info, dělá se to na stejném stroji, kde jsme si přečetli tvrzení).
Avatar - Blue Sun
5. 1. 2013 19:30
Re: Nie len to.
Jo, co si Evropa upekla, to má. Ale pak ať nebrečí. Těm vlivným je to stejně jedno, své prachy mají jisté a nic více je nezajímá. A pláč o tom, jak se jim nelíbí klesající evropská ekonomika je jen hra na oko pro veřejnost...
Avatar - Magnetofon
5. 1. 2013 16:48
Re: Nie len to.
Zahranicne automobilky nemozu v Cine vytvarat 100% vlastnene fabriky. Musia vytvorit 50:50 join-venture s Cinskou kopirovaciu automobilkou, ktora je len babka Cinskej vlady a vykradne technologie a know-how a zacne vyrabat kopie, ktore bude exportovat do celeho sveta a aj do Europy na drzost!

Taktiez zahranicne automobilky nemozu kupit Cinsku automobilku.. donedavna Cina zakazovala dovazat originalne zahranicne autodiely hoci porusovala pravidla WTO (co potvrdilo WTO) ale to jej nebranilo aby vyrabala nelegalne plagiaty Europskych autodielov a tie exportovala do EU uz desatrocia! Taktiez dovozne cla su do Ciny az vo vyske 65% (cize Cina zas porusuje pravidla WTO)... a Cina exportuje nelegalne kopie EU aut do EU za smiesne 10% clo!

Zahranicna automobilka, ktora ma v Cine spolocny vyrobny podnik (a teda prinasa Cine aj peniaze a zamestnanost) nema nijaku pravnu ochranu v Cine a ked zazaluje Cinskeho kopirovaca tak Cinsky sud da za pravdu Cinskemu kopirovacovi. Vid napriklad pripad ked Cinsky Great Wall okopiroval Fiat Pandu (ktoru mal drzost predavat aj v EU a Taliansku) a Cinsky sud dal za pravdu Great Wall...a to FIAT vyrabal v Cine prostrednictvom svojich dcerskych spolocnosti.... Po sude Great Wall vyhlasil, ze to vraj Fiat kopiroval..to je drzost storocia...

Ale na druhu stranu v Europe maju Cinske kopirovacie spolocnosti 100% pravnu ochranu a istotu hoci tu nic nevyrabaju a vyrabaju len v Cine... Napriklad ked Cinsky Qoros (kopirovacia Cinska statna automobilka Chery, ktora skopirovala Chevrolet/Daewoo Matiz (ktory sa vyrabal aj v EU, Taliansky dizajn) a dodnes ho Chery predava po celom svete dokonca aj tam kde ma GM vyrobne zavody) zazaloval v EU Kiu aby nemohla pouzivat pre K9 oznacenie Quoris v EU..a Cinsky kopirovac sud vyhral...

Dalej Cinania mozu kupovat 100% podiely v EU automobilkach (Volvo - Cinska kopirovacia automobilka Geely, MG/Rover - Cinsky SAIC - vykradol technologie a krach v GB doslova), mozu tu dovazat Cinske autodiely, maju 100% pravnu ochranu a podobne... Hnus.
:no: :no:
Avatar - Magnetofon
5. 1. 2013 16:48
Nie len to.
Avatar - šmoula nešika
5. 1. 2013 16:05
Re: Číňani
Já taky. Vůbec neuznávají ©.