Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čína zakáže vojenské poznávací značky na luxusních soukromých autech

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
V rámci boje s korupcí spustila Čína kampaň, která má odstranit vojenské poznávací značky ze soukromých osobních automobilů, jimž umožňovaly řadu privilegií.

Nová nařízení pro vydávání vojenských poznávacích značek, která vstoupila v platnost 1. května 2013 mají posílit kázeň a zlepšit pověst Čínské lidové osvobozenecké armády.

Doposud mohli majitelé soukromých automobilů používat vojenské poznávací značky, které je mimo jiné automaticky osvobozovaly od pokut, dálničních a parkovacích poplatků a umožňovaly jim beztrestnou jízdu na červenou nebo tankovat zadarmo.

Vojenské poznávací značky mají v Číně první dva znaky vyvedeny v jasně červené barvě. Právě tyto značky se stále častěji objevovaly na vozech prémiových značek Audi, BMW, Cadillac, Mercedes-Benz a nebyl problém potkat s nimi v ulicích čínských měst i Porsche nebo Bentley a jiné zástupce evropských luxusních značek.

Právě tato vozidla očividně nepatřící čínské armádě se stala trnem v oku veřejnosti i politiků. Prezident Si Ťin-pching se v rámci svého boje s korupcí zasadil o změnu předpisů a do 1. května letošního roku musela být všechna vozidla nelegálně vybavená vojenskými SPZ nově registrována na civilní značky.

Nyní nesmějí být vojenskými poznávacími značkami vybaveny automobily, jejichž cena je vyšší než 450.000 čínských jüanů (zhruba 1,5 milionu Kč) a jsou vybavena motorem o objemu přes 3,0 litru. V čínském tisku byl rovněž zveřejněn oficiální seznam luxusních automobilů, jimž nebude dovoleno využívat vojenské poznávací značky.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)