Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Číňané nabídnou v Evropě elektrické SUV, které si nikdo nekoupí. A ne kvůli koronaviru

Stanislav Kolman
Diskuze (7)

Automobilka Aiways spustí tento měsíc objednávky na nové elektrické SUV U5 pro evropské zájemce. Prvních kusů se dočkají v létě.

Elektrické SUV Aiways U5 velikostně zapadá do kategorie VW Tiguan a spol.. V útrobách má 65kWh akumulátor, se kterým slibuje dojezd 503 kilometrů na jedno nabití dle metodiky NEDC. Přísnější měření WLTP zatím nebylo dokončeno. Vůz se má objevit na celé řadě evropských trhů včetně Velké Británie. Auta s pravostranným řízením prý dorazí o rok později.

V Evropě ale U5 nebude možné koupit, můžete si jej pouze pronajmout, navíc výhradně online. Měsíční paušál by se přitom měl vejít do 400 eur měsíčně, což je v přepočtu 11 tisíc korun. Značka říká, že tak zákazníkům nabídne prémiově vybavený elektromobil za cenu konvenčního rodinného SUV.

„Pokud se podíváte na velikost a cenovku, zjistíte, že na trhu je pro takové auto prostor. Je velmi dobře vybavené, když jej ale srovnáme s elektromobily Audi nebo Mercedes, náš produkt je za poloviční cenu,“ říká Alexander Klose, výkonný viceprezident společnosti Aiways.

Aktuálně chce značka vyrobit 50.000 kusů, otázkou ale zůstává, jestli slibné plány nezhatí opatření související s koronavirem. Časem chce Aiways nabídnout i menší baterie, uvádí totiž, že takový dojezd pro každodenní používání většina zákazníků stejně nepotřebuje.

Aiways U5 sdílí architekturu s větším SUV U7, oba exempláře jsme si mohli prohlédnout na loňském autosalonu v Šanghaji. Tato platforma je určena pro nejrůznější konfigurace elektromotorů, umožňuje snížit i zvýšit kapacitu akumulátorů a pochopitelně umí i pohon všech kol. Co myslíte, stane se U5 v Evropě levnější alternativou Audi e-tron, Jaguaru I-Pace a Mercedesu EQC?

Stanislav Kolman
Diskuze (7)

Doporučujeme

4. 4. 2020 17:50
Re: Allways ?
Tak hlavně by to chtělo evropský design a normální jméno. Aiways je hodně blízko Always a to by pánská část publika neocení ;-)
Avatar - xxc
3. 4. 2020 15:13
Re: Žeby vhodné auto pre víkendových dochádzačov?
Už môže rovno z vidieka chodiť, hlavne, keď to bude mať dosť autonomnych funkcií a kvalitné audio.
3. 4. 2020 07:11
Žeby vhodné auto pre víkendových dochádzačov?
Cez víkend si auto nabije na vidieckom RD/vile a potom príde do mesta, kde má svoj starý byt a baterky mu vydržia na dochádzanie do roboty + na víkendový návrat. ;-) ;-)
2. 4. 2020 16:13
Re: Allways ?
Jak vlastně dopadl Borgward? Jak tu značku oživovali, tak kolem toho bylo docela rušno. Našel jsem stránky, podle které snad i nějaké SUV vyrábí, ale nezvpomínám si, že bych o tom v posledních pár letech něco četl.
2. 4. 2020 15:50
400€ s DPH?
Alebo bez DPH?
Asi bez.
Ale ak je v cene aj nejaký slušný nájazd aspoň 30000 km, servis a poistky tak to Noe je zle.