Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čínská automobilka Chery zastavila spolupráci s Chryslerem

Dan Vořechovský
Diskuze (5)
Čínská automobilka Chery překvapivě zastavila společný projekt s americkou automobilkou Chrysler a naopak vytvořila nový společný podnik, který bude vyrábět luxusní automobily pro vyspělé trhy.

Minulý rok na podzim se čínská automobilka Chery dohodla s koncernem DaimlerChrysler na tom, že bude pro americkou automobilku Chrysler vyrábět nový malý kompaktní automobil značky Dodge. Tato spolupráce však byla z čínské strany v souvislosti s prodejem Chrysleru zastavena. Generální ředitel čínské automobilky Chery Zhang Li pro německý list Handelsblatt uvedl, že automobilka společný projekt zastavila a hodlá znovu jednat o podmínkách spolupráce. Podle Zhanga je dohoda o prodeji Chrysleru pro čínskou automobilku naprostým překvapením. Číňané jsou podle jeho slov s Chryslerem v kontaktu, avšak nikoli s jeho novým majitelem, finanční společností Cerberus Capital Management. Nový kompaktní vůz měly automobilky představit již v dubnu tohoto roku. O pokračující spolupráci s čínskou automobilkou Chery má přitom americký Chrysler nejen zájem, ale chtěl by ji ještě prohloubit. Objevily se také spekulace, že má Chery zájem o koupi značky Dodge. Tuto informaci označil ředitel Chery za spekulaci, avšak zároveň ji „po čínsku“ odmítl dementovat.

Ambiciozní čínská automobilka také odhalila plány, ve kterých Chrysler vůbec nefiguruje. Chery by ráda s luxusními automobily „dobyla“ (nejen) americký automobilový trh a tak na konci minulého týdne oznámila uzavření partnerství s americkou finanční skupinou Quantum LLC, která patří do rodiny izraelského holdingu Israel Corp. Obě firmy vytvoří v čínské provincii Anhui společný podnik, který bude vyrábět vozy pro americké, ale i evropské trhy. Roční kapacita společného podniku dosáhne 105 tisíc luxusních sedanů a 45 vozů třídy SUV. Produkce by měla začít v roce 2009. Nový podnik sice ještě musí schválit čínská vláda, avšak vzhledem k tomu, že je v Chery majoritním akcionářem vláda provincie Anhui, by mělo jít o pouhou formalitu.

Dan Vořechovský
Diskuze (5)