Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čínský Rolls-Royce míří do Evropy, jako první dorazí Hongqi E-HS9. Kolik bude stát?

Jan Zajíc
Diskuze (19)

Čínská značka luxusních automobilů Hongqi potvrdila expanzi do Evropy. První na řadě je Norsko, které dostane opulentní SUV s označením E-HS9.

Proč útok na evropské trhy odstartuje zrovna takto, má jasný důvod. E-HS9 je totiž luxusní vůz jezdící na elektřinu. A norské tržní prostředí elektromobilům "prospívá" na starém kontinentu nejvíc.

V plánu je však vstup i na další trhy, čínská značka už například potvrdila, že hledá partnera, který jí pomůže prodávat vozy v Nizozemsku. V Norsku bude Hongqi spolupracovat s tamní společností jménem Motor Gruppen, právě prostřednictvím její sítě se bude elektrické SUV prodávat.

Zákazníci v zemi na severu Evropy tak dostanou 5,2 metru dlouhé SUV s 3.110mm rozvorem a výrazným designem, který se zejména provedením předních partií podobá automobilům značky Rolls-Royce. Vůz slibuje také luxusní interiér, který by měl být k dispozici v šestimístném a sedmimístném provedení.

Norové budou moci vybírat ze tří výbavových stupňů, šest míst nabídne ten nejdražší. Počítá se také se dvěma verzemi lišícími se výkonem a dojezdem. Slabší provedení s baterií o kapacitě 85 kWh se chlubí dojezdem okolo 400 km, výkonnější využívá energii z 99kWh baterie a na jedno nabití prý ujede až 450 km. 

Obě provedení pohání soustava se dvěma elektromotory, v případě silnější verze se bavíme o předním elektromotoru o výkonu 180 kW a zadním s 245 kW.

A cena? Základní Hongqi E-HS9 by mělo stát okolo 620.000 norských korun, což je v přepočtu asi 1,5 milionu českých korun. Nejluxusnější varianta vyjde na 780.000 norských korun, tedy zhruba 1,9 mil. Kč. Měli bychom ale zdůraznit, že v Norsku jsou elektromobily obecně levnější, například Audi e-tron tam stojí v přepočtu 1,5 českých korun, zatímco u nás startuje na 1,9 milionu.

U modelu E-HS9 by evropská ofenzíva skončit neměla, Hongqi chce na starý kontinent poslat také menší SUV i sedany.

Jan Zajíc
Diskuze (19)

Doporučujeme

14. 12. 2020 02:05
Re: Norské tržní prostrředí?!?!
Tahle země jde ještě dál. Víte jak vyrábí Norsko biopaliva? V jižní americe nakoupí olejné palmy, ty naloží na loď, která žere ten nejhorší mazut plný síry. Na této lodi surovinu doveze a pak z ní vyrábí v Norsku palmový olej. Ten s velkou slávou přidává do benzínu.
13. 12. 2020 14:07
Re: První vlaštovka
Kéž by, ale zatím tomu nic nenasvědčuje....
12. 12. 2020 22:01
Re: První vlaštovka
Ak má EÚ nejaký pud sebazáchovy a trochu rozumu, tak nezačne.
12. 12. 2020 22:00
Re: Norské tržní prostrředí?!?!
Už prestaň trepať tie isté koniny stále dokola, trápny si jak kýbel gitu.
Avatar - Barrichello
12. 12. 2020 21:29
Re: Ty chlape proč ty si to aspoň jednou po sobě nepřečtes?
Čas založit novou společnost, Ropák Oil LLC, budeme těžit miliony barelů denně a zaplavíme svět :-)
A vagon uhlí pro každou rodinu.

Fosilu zdar