Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën C3 Picasso: Na brzdění je spolujezdec (video)

David Bureš
Diskuze (25)
V Citroënech C3 Picasso s pravostranným řízením může vůz zabrzdit nejen řidič, ale i spolujezdec. Ukazuje to i nové video.

Britské zastoupení Citroënu svolává vozy C3 Picasso, ve kterých může stisknout brzdový pedál i pasažér na sedadle spolujezdce. Do servisu bude svoláno více než 20 tisíc aut.

Na chybu přišli moderátoři pořadu Watchdog na britské televizní stanici BBC. Pokud spolujezdec dostatečně zatlačí na podlahu před sebou, stiskne brzdový pedál a automobil tak zastaví. Pod koberečkem je totiž umístěna část brzdové soustavy, která není dostatečně izolována od interiéru.

Na vině je chybná přestavba vozu z levostranného na pravostranné řízení. Citroën sice přesunul všechny důležité prvky, jako je volant a pedály, před pravé přední sedadlo, před levým sedadlem ale zůstaly komponenty brzd, stačí tedy šikovně zatlačit a automobil zabrzdí.

Francouzská automobilka až do odvysílání pořadu Watchdog zabývajícího se tímto problémem o této vadě C3 Picasso nevěděla, okamžitě však zareagovala svolávací akcí. V servisu budou tenké brzdové hadičky, které je možné sešlápnout, doplněny o dodatečnou izolaci, aby už tento problém nenastal. Citroën tuto výměnu provede samozřejmě zadarmo.

V posledních měsících se svolávacích akcí objevilo ve světě několik. Mezi nejkurióznější důvody oprav aut patřil špatně zapojený klakson ve Volkswagenu Jetta pro severoamerický trh, který místo troubení vypínal motor.

Mazda zase svolávala své vozy kvůli pavoukovi, kterému se zalíbilo příst sítě v motorech aut. Kvůli pavučinám mohla být ucpána palivová nádrž a díky vzniklému tlaku v palivové nádrži mohlo dojít k prasklinám, úniku paliva a riziku požáru.

Citroën C3 Picasso se vyrábí na Slovensku v továrně PSA Peugeot Citroën v Trnavě, jeho prodej začal na počátku roku 2009.

V současné době je toto malé MPV nabízeno se čtyřmi motory. Benzinové agregáty zastupují 1,4 VTi 16V 95 o výkonu 70 kW a 1,6 VTi 16V 120o výkonu 88 kW. Oba pocházejí ze společného vývoje s BMW. V případě turbodieselů je možné volit mezi 68kW 1,6 HDi 90 a 1,6 HDi 110 FAP s 82 kW.

David Bureš
Diskuze (25)
10. 7. 2011 11:31
Re: no toto
Myslim, ze tato "kauza" je stara uz asi pol roka. Samozrejme, ze casopis Watchdog je nasa obdoba Noveho casu a Blesku, takze aj takmer z nicoho urobia big problem. Je to ciste mechanicky problem riesenia brzdoveho pedalu a s hadickami to nema absolutne nic spolocne. Ide o to, ze ked urobi spolujazdec neprirodzeny pohyb a vie kam presne ma tu nohu dat, tak vlastne stlaca tiahlo, co ide priamo na brzdovy posilnovac. Takze pevny koberec na spodu palubovky vsetko dokaze vyriesit a zamedzi tomu, aby nejaky pako pchal nohy az do suplika :-). Toyota nedokazala zastavit a Citroen dokaze aj spolujazdec...ja by som to dal patentovat ;-)
9. 7. 2011 22:24
Re: lolmart
jde o to, jestli sedi nebo jezdi vlevo :-)
Avatar - salamoon
9. 7. 2011 20:30
Re: lolmart
66 percent svetovej populacie jazdi vpravo,zvysok vlavo. takze bud mas problem s matikou,alebo s urcovanim stran...
Avatar - Ada je zase tady
23. 5. 2011 08:41
Re: lolmart
Na svete jezdi vic ridicu vlevo, nez vpravo.
22. 5. 2011 22:50
Jak to je?
V článku se jednou píše že spolujezdec může mačkat brzdový pedál o kus dál že může zmáčknout brzdovou trubičku?
Tuší autor článku kde je vlastně chyba?