Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën DS5 Hybrid4 jako koncept pro taxislužbu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (16)
Citroën DS5 sází především na design, ale od příštího roku z něj má být i praktický vůz určený pro taxislužbu.

Na evropském taxi-veletrhu (Europäischen Taximesse 2012), pořádaném v Kolíně nad Rýnem od 9. do 10. listopadu, se představí řada novinek. Mezi ty nejzajímavější se zařadí i koncept Citroënu DS5 Hybrid4 v provedení pro německou taxislužbu.

Francouzský crossover se do showroomů Citroënu snaží přitáhnout především zákazníky, které až doposud zajímaly především konveční modely prémiových značek. Nyní se ovšem pokusí zapůsobit i na řidiče a provozovatele taxislužeb, které ovšem na svůj neobvyklý design nenaláká.

Ty má mnohem více než vzhled zaujmout hybridní pohonný systém, který spojuje vznětový čtyřválec 2,0 HDi o výkonu 120 kW s elektromotorem 27 kW. Agregáty jsou odděleny, elektromotor pohání zadní kola samostatně, bez mechanického spojení s turbodieselem. Převodovkou pro hybrid je šestistupňový robotizovaný manuál.

Hlavním lákadlem mají být nízké provozní náklady. Podle údajů automobilky má DS5 Hybrid4 v kombinovaném režimu spotřebu paliva 3,5 l nafty na 100 km a v městském provozu jen 3,2 l nafty na 100 km, na čemž má zásadní podíl elektromotor.

Karoserie konceptu Citroënu DS5 Hybrid4 pro taxislužbu nese typický lak německých taxíků a nezbytné označení taxi na střeše. Francouzská automobilka uvádí, že po ukončení testovacího provozu a finální optimalizace vozu pro taxislužbu bude toto provedení nabídnutou na evropském trhu v první polovině roku 2013.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (16)
9. 11. 2012 13:30
Re: Baviči
:yes: >:-[] :yes: >:D
Kto si vie len trosku predstavit potencial, kapacity, naroky taxisluzieb len trebars v Parizi alebo Lyone tak sa tu komentarom vyssie uvedenym moze len zasmiat. Mam na mysli uvahy "bychařú", ktori uvazuju ci to bude moct vhodne pre taxikara v meste typu Namestovo, Poltar alebo Svidnik. >:D
8. 11. 2012 19:57
Re: Prostornost
v nasich koncinach este stale lieta hodne OI ako taxi, v tom citroene to asi horsie nebude ;-)
8. 11. 2012 18:00
Re: Prostornost
pokud zůstaneme ve střední třídě, ze které by se vozy taxislužby měly hlavně rekrutovat,tak Peugeot 508, Škoda Superb, Octavia (nižší střední, ale velikostně jinde), Insignia, Mondeo, Latitude, Avensis, Accord, 6, BMW 5, E-classe, A6... tisíc jich není, ale aut co splní image, kufr na zavazadla pro 2-3 osoby a prostor na zadních sedadlech je více, DS5 umí jen image a to ještě s otazníkem...
Avatar - Ji/Ri
8. 11. 2012 16:44
Re: Prostornost
konečně něco k věci... tisíc vhodnějších aut? ...jmenuj....
Avatar - Ji/Ri
8. 11. 2012 16:43
Re: Taxi
.... >:D >:D >:D >:D :no: ... ano, citroen toho JISTĚ tolik nenajede.... ty budeš bavič, že?