Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën E-Berlingo Multispace jako rodinný elektromobil s dojezdem 170 km

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Citroën Berlingo poháněný elektromotorem figuroval doposud v nabídce své značky v čistě užitkovém provedení, ale to se nyní mění, protože francouzská automobilka představuje i osobní verzi.

Citroën Berlingo se jako elektromobil v předsériové podobě poprvé představil na IAA v Hannoveru na podzim roku 2012 a následně byl začátkem roku 2013 uveden v produkční podobě. Tehdy se jednalo o čistě užitkový model, který zamířil i na český trh, kde je aktuálně nabízen s akční cenou od 580.000 Kč bez DPH.

Nyní francouzská automobilka představuje E-Berlingo Multispace, které je čistě osobním provedením, doplňujícím užitkovou verzi, s níž sdílí techniku. K pohonu tedy slouží slouží elektromotor s výkonem 49 kW (67 k) a točivým momentem 200 Nm. Ten roztáčí kola přední nápravy prostřednictvím jednostupňové redukční převodovky.

Potřebnou energii poskytují elektromotoru lithium-iontové baterie s kapacitou 22,5 kWh, které jsou ve formě dvou bloků umístěny pod podlahou v prostoru před i za zadní nápravou.

K dobíjení může být využita rychlonabíječka napájená třífázovým 380 V proudem, které stačí zhruba 15 minut k dosažení 50 % kapacity akumulátoru nebo přibližně 30 minut pro dosažení 80 %. Druhou možností je normální nabíjení za pomoci klasické jednofázové 230 V zásuvky a k nabití na 100 % dojde přibližně za osm hodin.

Citroën neuvádí u osobního modelu E-Berlingo Multispace jeho dynamické schopnosti, ale zmiňuje dojezd, který se má na jedno nabití podle NEDC pohybovat okolo 170 km.

Citroën E-Berlingo Multispace nabízí stejnou variabilitu a přepravní kapacitu jako jeho sourozenci pohánění konvenčními motory, což mimo jiné znamená, že jeho zavazadlový prostor i nadále disponuje ve standardním uspořádání objemem 675 litrů, který lze zvětšit až na 3000 litrů.

Součástí standardní výbavy je mimo jiné ESP, asistent rozjezdu do kopce, rekuperace kinetické energie, vznikající při brzdění a systém elektrického vyhřívání s eco režimem, snižujícím odběr energie. Cestující mohou počítat se sedmipalcovou dotykovou obrazovkou, Bluetooth i Screen Mirror.

Podle materiálů automobilky má mít E-Berlingo Multispace oproti vozům se spalovacími motory nižší provozní náklady, protože nepotřebují výměnu oleje, je v nich méně dílů vyžadujících údržbu a díky rekuperaci energie při zpomalení není nutné tolik sešlapávat brzdný pedál, což přispívá ke snížení opotřebení brzd.

Citroën prozatím neuvádí cenu tohoto elektromobilu, ale již potvrdil, že baterie budou prodávány spolu s vozidlem a bude se na ně vztahovat záruka na osm let nebo 100.000 km. Prodej má být spuštěn ve třetím čtvrtletí letošního roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
23. 3. 2017 06:42
Presne tak
100km stezi... 170 v zadnem pripade. Dokud bude elektrika vhodna leda do mesta, pak je berlingo pro me zbytecne velke...
Btw v testu e aut jsem se dozvedel, ze jen v ramci okolni evropy potrebujete 30! Ruznych karet abyste mohli pouzivat nabijecky. To mi prijde jako radnej pruser...
Avatar - Barry Lyndon
22. 3. 2017 18:41
dočetl jsem jen k 22,5 kWh
možná pro pošťáka se specifickým rajonem dobré, ale nazývat to jako "rodinný elektromobil"... blamáž :no: