Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Clarkson končí v BBC, zprávu nepřímo sdělil ve sloupku pro The Sun

Jan Mička
Diskuze (71)
Britský televizní Top Gear již pravděpodobně nikdy neuvidíme v podobě, na jakou jsme zvyklí. Jeremy Clarkson totiž podle všeho odešel z BBC.

Minulý týden obletěla svět zpráva o problému britského televizního Top Gearu, jehož iniciátorem je sám hlavní představitel Jeremy Clarkson. Postupem času vyplynulo, že Jezza (Jeremyho přezdívka) uštědřil jednomu z producentů pořádnou ránu poté, co na natáčení nebylo připraveno občerstvení. Producent jménem Oisin Tymon musel být hospitalizován v nemocnici, Clarkson byl suspendován a vysílání pořadu pozastaveno. Jak to ale nyní vypadá, naplnily se nejhorší představy fanoušků – Top Gear už v podobě, v jaké jej známe, patrně neuvidíme.

Na začátku celého problému jsme ve skrytu duše věřili, že se jedná o zinscenovanou aféru, která by BBC dopomohla k lepší sledovanosti Top Gearu. V jeho novém formátu už ostatně bylo odvysíláno dvaadvacet řad a ze strany diváků mohlo dojít k oslabení zájmu. Pravdou je, že se některé scénky začaly opakovat, to však v jednom z prvních dílů současné série samotné protagonisté vtipně podotkli. Za ta léta ale nemuselo dojít pouze k oslabení ze strany diváků, ale také samotných moderátorů. Jak jinak si totiž vysvětlit poslední sloupek Jeremyho Clarksona na serveru thesun.co.uk?

Moderátor v článku popisuje vyrovnání lidstva s úhynem dinosaurů. Z kontextu je ale cítit, že on, potažmo současný formát Top Gearu, je tím dinosaurem, s jehož úmrtím se musíme vyrovnat. Clarkson tím v podstatě nepřímo zveřejnil, že v BBC končí a nebude čekat na interní prošetření celého problému. Že by se ale vzdával jen tak bez boje? Možná je to záměr. Cesta, kterou se vymanit ze zaběhnutého stereotypu a skončit ještě dříve, než s televizí podepíše další smlouvu.

Otázkou je, kam povedou další Clarksonovy kroky. Do soukromé televize? Nebo zcela mimo sektor motoristické žurnalistiky? On sám zatím o budoucích plánech mlčí a můžeme se pouze domnívat, jak se k situaci postaví James May a Richard Hammond. Mohli by v Top Gearu dále pokračovat, právě Jezza však byl tím objektem, který mu dodával jiskru. Těžko soudit, zda se zbytek týmu zachová podobně a rovněž odejde, moc bychom se tomu ale divili. Už s ohledem na další pořady, které pro BBC natáčí a přinášejí jim tučné výdělky.

Clarkson svůj tým nešetřil

Na situaci můžete nahlížet optikou Jeremyho Claksona, pochroumaného producenta, ale také někoho, kdo se s oběma lidmi osobně zná. Odkazujeme nyní na hezký soupis osobních zkušeností Iana Morrise, spolupracovníka českého Forbesu, který pro BBC v minulosti pracoval, s protagonisty přicházel do styku a účastnil se také natáčení.

V článku, který vyšel v neděli 15. března na příslušném serveru, popisuje Morris vcelku tvrdou vládu Jeremyho Clarksona. Svůj štáb při natáčení nešetřil, rád prosazoval svoje vlastní postupy, byl útočný, ale na druhou stranu se o něj uměl postarat. Tvůrčí skupina nakonec působila jako jedna velká rodina. Prý to bylo nejvíce patrné při posledním skandálu, kvůli kterému byl celý štáb v průběhu natáčení násilně vyhnán z Argentiny. Clarksonův strach o spolupracovníky prý rozhodně nebyl předstíraný.

Ian Morris se v článku vyjádřil také na adresu Oisin Tymon, napadeného producenta. „Paradoxně nejraději vzpomínám na muže, se kterým se Clarkson nyní údajně popral – na Oisina Tymona. Je to už pár let, co jsme spolu pracovali, ale rozhodně jsem nebyl sám, kdo ho měl rád. Oisin začínal u Top Gearu zhruba ve stejnou dobu jako já, někdy kolem roku 2003, a to znamená, že dnes s Clarksonem pracuje už minimálně deset let. I proto je pro mě současná situace tak podivná a těžko pochopitelná,“ popisuje Morris mladého Ira na serveru forbes.cz. Každý, kdo Tymonovi ublíží, prý zaslouží opovržení, napsal Morris v závěru svého článku.

Jan Mička
Diskuze (71)
17. 3. 2015 09:42
Re: Škoda,
Zalezi vsak, co ten clovek ma v mozgu ;-)
17. 3. 2015 08:32
Re: JC versus Skoda Auto
Teď jsem si nostalgicky povzdechl :-)
17. 3. 2015 08:32
Re: JC versus Skoda Auto
>:-[] buďme ale rádi, že ho tady máme :-)
Avatar - Ji/Ri
16. 3. 2015 22:57
Gugušu,
už vím, jak s tebou komunikovat. Mám na to návod: Přes víkend budu chodit na velkou do plechového kbelíku a až mi obsah začne odpovídat na moje otázky, tak jsem připraven i na tebe.... ale jak říkám, bavím se, tak pokračuj. Nejvíce se směji, když řekneš: s tebou to dneska zase mlátí. Jsi takový snaživý, mírně závistivý, silně zapšklý, neumětel.
Avatar - Ji/Ri
16. 3. 2015 22:53
Re: JC versus Skoda Auto
....ano, vaginismus je pro tebe meta.... jak výmluvné >:D ;-) ...nevím, asi bych chtěl, aby si ode mne lidi "vzali" něco jiného ... ale jak říkám, každý máme svůj level a svou metu :-)