Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Co chystá Lexus pro příští léta? Nové NX, superluxusní SUV i model s technikou Miraie

David Bureš
Diskuze (5)

U Lexusu bude v nadcházejících letech živo. Připravuje se nové IS, stejně jako náhrada za GS, s technikou vodíkové Toyoty Mirai.

Německá prémiová trojka se předhání v novinkách, a tak se může zdát, že třeba u takového Lexusu je mrtvo. Vždyť jeho žhavou novinkou poslední doby je snad jedině LC v provedení kabriolet. V nadcházejících letech se to ale má změnit, prémiová divize Toyoty totiž chystá celou smršť novinek.

Vyplývá to z interní prezentace značky pro severoamerické zastoupení, což sice znamená, že byly prozrazeny modely primárně pro USA, řady z nich se ale dočkáme také v Evropě. Byť možná s mírným zpožděním.

Jistě důležitou novinkou bude druhá generace SUV Lexus NX, což je nejprodávanější model značky v Evropě. Připravovaná je pro rok 2022 a stavěna bude v kanadské továrně Cambridge. Základem bude platforma TNGA ve verzi GA-K, přičemž uvnitř se můžeme těšit na obří dotykovou obrazovku s úhlopříčkou 14 palců!

Ve stejném roce dorazí také modernizovaná provedení modelů ES a LS, zatímco GS v současné podobě zcela skončí. V Evropě byl sedan vyšší střední třídy s pohonem zadních kol nahrazen novou generací modelu ES, jinde ve světě ale pokračuje dál, jako prémiová alternativa k předokolkovému ES. Nástupce pak bude opravdu speciální, má se jednat o derivát Toyoty Mirai druhé generace! Lexus tedy podle všeho rovněž nabídne auto s vodíkovým pohonem.

Už o rok dříve se můžeme těšit na nástupce modelu střední třídy IS, zatímco pro rok 2023 je připravována nová generace SUV RX, z globálního pohledu nejprodávanějšího modelu značky.

Bohužel tu však máme i špatnou zprávu, a to že se Lexus postupně omezí nabídku atmosférického vidlicového osmiválce, který zůstane jen u vrcholných modelů. Nahrazen však bude více než důstojnou alternativou v podobě dvakrát přeplňované V8, která bude debutovat v ostrém Lexusu LC F. V něm by mohla nabídnout výkon 600 koní.

Stejného motoru se dočká také vrcholná varianta Lexusu LX, alias luxusního derivátu Toyoty Land Cruiser, který láká zákazníky v USA, na Arabském poloostrově nebo v Rusku. V tomto případě se Lexus údajně rozhodne vyšlápnout i na taková SUV jako Bentley Bentayga. Běžné modely pak dostanou dvakrát přeplňovaný vidlicový šestiválec.

David Bureš
Diskuze (5)

Doporučujeme

27. 3. 2020 09:20
Re: Nezájem...
Proč ne, když se tu prodává i Panamera... :-)
26. 3. 2020 19:27
Nezájem...
Opravdu si dovedu jen těžko představit, co by se muselo stát, aby evropský kupec prémie tato odporná japonská, takřka 100procentně hybridní stvoření s velrybí kosticovou maskou kombinovanou s ksichtem Predátora upřednostnil před D3.... :-)
26. 3. 2020 11:16
V8 biturbo...
...zní velmi dobře. Aspoň v něčem Lex nerezignoval. Moc bych se divil, kdyby IS zůstalo RWD. Každopádně pro mě jediným aktuálně koukatelným autem je stále LC.