Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Co kdyby Mitsubishi postavilo nástupce kupé 3000GT? Návrat legendy by mohl vypadat takhle

Jan Zajíc
Diskuze (3)

Není to tak dávno, co automobilka Mitsubishi uměla nabídnout i rychlé a sportovní vozy. V posledních letech se však přeorientovala na crossovery a SUV.

Mezi nejzajímavější modely japonské společnosti patří kupé 3000GT, které nabízela v 90. letech. Japonci se tímhle autem snažili dostat do první ligy a přilákat i zákazníky, kteří by běžně sahali po vozech značek Porsche či dokonce i Ferrari.

Mitsubishi proto kladlo obrovský důraz na techniku. Kupé bylo vybaveno kombinací aktivního řízení všemi koly a jejich stálého pohonu. Pod kapotou se objevily třílitrové vidlicové šestiválce, v Evropě rovnou ve vrcholné verzi přeplňované dvěma turbodmychadly.

Řidič měl k dispozici maximální výkon 210 kW a točivý moment 407 N.m. Vůz byl standardně vybaven manuální převodovkou, zrychlení z klidu na stovku zabralo 5,9 sekundy a maximálka činila 250 km/h.

Mitsubishi 3000GT mimochodem v Česku vlastnil například hokejista Jaromír Jágr.

Na přelomu let 1990 a 2000 produkce pozoruhodného kupátka skončila a na nástupce nikdy nedošlo. A je pravděpodobné, že minimálně v blízké budoucnosti ani nedojde, Mitsubishi teď má jiné starosti a soustředí se na masové SUV modely a crossovery.

Fanoušci 3000GT však samozřejmě stále existují. Mezi nadšence, které technicky pokročilé kupé dodnes fascinuje, jistě patří také grafik Matthew Parsons. Tenhle šikula se totiž pokusil navrhnout jeho nástupce. Dal mu jméno 4000GT.

Inspirace sporťákem 90. let je zřejmá, dostalo se ale pochopitelně na celkovou modernizaci. Vize má ostřejší a agresivnější tvary, kratší převisy karoserie, široké blatníky či výraznější kola. Hezkým detailem jsou výklopná světla.

Tak co říkáte? Líbil by se vám takový návrat?

Jan Zajíc
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - WinDiesel
10. 6. 2020 08:33
Mitsubishi pod Nissanem a Renaultem už nepostaví nic.
:no:
Avatar - Dinar
10. 6. 2020 07:25
Tyhle malůvky
imaginárních aut jsou akorát k nas.r.ání, jen si člověk uvědomí, kolik se dělalo aut, po kterých je dnes veta. Většinou ty kresbičky za moc nestojí, ale tohle, musím říct, je povedené, moderní design přitom s jasným odkazem na originál, kdyby to auto reálně vzniklo, pak postavit ho vedle supry, po tyotě nikdo ani nevzdechne.
Avatar - 3_diamanty
9. 6. 2020 22:29
3000GT
to boli este casy ked frcala aj calibra... P406 coupe .... celica a mnoho dalsich kupatok ... zlata era automobilizmu.. stale to vravim .. zlate 90 roky :yes: