Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Co všechno ubližuje povrchu silnic? Chemie může vozovku úplně zničit!

Tomáš Hadač
Diskuze (0)

Na vozovku se může vylít a vysypat ledacos. Co je vůbec nejhorší? Jak se zachovat, když najdete neidentifikovatelnou skvrnu? A co rozhodně nedělat u nehod? O tom jsme si povídali s Pavlem Kautským, řešitelem ekologických havárií.

V polovině října se na hlavním silničním tahu z Hradce Králové na Ostravu v obci Nepasice vylilo z kamionu těsto. Najednou došlo k ochromení dopravy. Kupu hmoty poté odstraňovali několik hodin hasiči ve spolupráci s pracovníky údržby silnic. To však není nic s porovnání třeba s úniky kaprolaktamu, chemické suroviny pro výrobu silonu. A právě o podobných nehodách jsme si povídali s Pavlem Kautským, uznávaným řešitelem ekologických havárií ze společnosti Dekonta.

Dejme si modelový případ – před domem najdeme na silnici neidentifikovatelnou skvrnu. Co bychom měli podniknout?

Zavolat hasiče. To je nejrychlejší a nejbezpečnější řešení. Máte je u sebe za chvíli, navíc disponují základními prostředky, jak takové skvrny odstranit. A pokud ne, volají dále – včetně nás, pakliže jde o něco většího.

Video se připravuje ...

Jakou chybu lidé často dělají?

Obecně pospíchají, čili látku rozjezdí. Jednak tím riskují, že si poškodí vůz, navíc rozšiřují znečištění na daleko větší plochu. Stejně tak se setkávám s dobrodruhy, kteří se zbytečně vystavují intoxikaci. Láká je například jít si čuchnout k cisterně. Tady jednoznačně radím, aby lidé nic zbytečně nevdechovali a drželi se co nejdále.

Co je úplně nejhorší, pokud se dostane na silnici?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Tomáš Hadač
Diskuze (0)

Doporučujeme