Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2016: Obří fotogalerie konceptů i veteránů

David Bureš
Diskuze (16)
Na letošním ročníku přehlídky Concorso d’Eleganza Villa d’Este se prezentovalo 52 vozidel. Nechyběly mezi nimi alfy romeo, lancie nebo maserati.

Uplynulý víkend se na břehu italského jezera Como konala již tradiční přehlídka automobilové krásy Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Stejně jako v minulosti si milovníci automobilů i motocyklů přišli na své, což dokazuje i přiložená fotogalerie s desítkami snímků konceptů a historických vozů.

Concorso d’Eleganza Villa d’Este je svými pořadateli prezentována jako nejexkluzivnější přehlídka rarit na dvou i čtyřech kolech. Letošního ročníku se účastnilo 52 historických vozidel, které doplnilo šest nových konceptů a 35 klasických motocyklů. Vozy jako již tradičně hodnotila vedle odborné poroty i veřejnost, a tak si pojďme v krátkosti představit ty modely, které zaujaly nejvíce.

Porota jako nejlepší vůz ohodnotila Maserati A6 GCS Berlinetta z dílny karosárny Pininfarina, které bylo vyrobeno v roce 1954. Elegantní kupé v červeném hávu je poháněné řadovým dvoulitrovým šestiválcem vyvinutým pro formuli 3. Jako nejlépe restaurované vozidlo byla ohodnocena Alfa Romeo Giulietta SZ. Specialitou bílého kupé z roku 1961 je fakt, že část vozu zůstává v originální podobě a část byla renovována.

Porota rovněž udělila několik speciálních cen. Koncept Lamborghini Athon z roku 1980 dostal titul auta s nejvíc vzrušujícím designem výstavy, Bugatti 57 SC Atalante z roku 1937 zase za nejikoničtější auto přehlídky. Bentley S2 Continental Fastback Coupé z dílny karosárny H.J. Mulliner postavené v roce 1960 zase bylo podle poroty nejcitlivěji restaurováno.

Veřejnost naopak jako nejlepšího účastníka vybrala Lancii Astura z roku 1933. Zelené kupé s oblými tvary je poháněno třílitrovým osmiválcem. Mezi návštěvníky bodovalo i zelené Lamborghini Miura SV z roku 1971, které bylo nedávno restaurováno přímo automobilkou do původní podoby. Mezi koncepty zase titul krásy získalo Disco Volante Spyder z dílny karosárny Touring. Nádherný otevřený vůz na základech Alfy Romeo 8C vznikl pro letošní ženevský autosalon. Mladé návštěvníky do 16 let pak nejvíce oslovila Lancia Stratos z roku 1975.

Concorso d’Eleganza Villa d’Este patří mezi nejdůležitější přehlídky historických aut na světě, vůbec poprvé se taková výstava automobilů konala na břehu jezera Como už v roce 1929. Tehdy se tam prezentovaly nejluxusnější modely na trhu, od osmdesátých let se jedná primárně o přehlídku postarších vozů. Mnozí výrobci ale na Concorso d’Eleganza představují také moderní vozy. Od roku 2011 je součástí akce i přehlídka motocyklů Concorso di Motocicletti, o té ale až někdy jindy.

David Bureš
Diskuze (16)
Re: Redakci chválím za pokus....
Príďte sa pochváliť správou "pridala jsem vsechny popisky", potom to bude (konečne) O.K. Nechápem, že niekto dokáže takú samozrejmosť robiť na etapy a až na urgencie čitateľov. To si "nejlepší jízda na webu" môže dovoliť?
Avatar - Pekelná Micinka
25. 5. 2016 12:52
Re: Redakci chválím za pokus....
Redakce ty fotky "kupuje" z nějakého presswebu. Nevím, jak si představuješ to obcházení aut.
25. 5. 2016 12:44
Re: Redakci chválím za pokus....
Děkuji. Lepší. O dost lepší. :yes:
25. 5. 2016 12:18
Re: Taky bych
Souhlas :-) :yes:
25. 5. 2016 10:19
Re: Redakci chválím za pokus....
Dobry den, pridala jsem dalsi popisky. Hezky den