Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Carrozzeria Touring Superleggera Disco Volante Spyder: Létající talíř bez střechy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Milánská Carrozzeria Touring Superleggera v Ženevě stylově oslaví 90. výročí svého založení a představuje nádherný model Disco Volante Spyder.

Carrozzeria Touring Superleggera koncem loňského roku potvrdila, že hodlá na ženevském autosalonu oslavit 90. výročí svého založení prostřednictvím odhalení nového modelu. Touto novinkou se nyní stává Disco Volante Spyder, které designem i technikou přímo navazuje na stejnojmenné kupé.

První studie Disco Volante, která byla jen statickým modelem měla premiéru na ženevském autosalonu v roce 2012. Funkční prototyp debutoval na stejném místě o rok později a pro ženevský autosalon roku 2014 se pak Disco Volante převléklo do slušivého tmavě zeleného odstínu.

Letos Carrozzeria Touring Superleggera na kupé navazuje otevřeným provedením Disco Volante Spyder a linie karoserie i nadále odkazují na trojici roadsterů a čtveřici kupé Alfa Romeo 1900 C52 Disco Volante z roku 1952. Novinka na rozdíl od svého dárce není vybavena klasickou plátěnou střechou a posádku před nepřízní počasí mohou ochránit dva panely z uhlíkových vláken, jejichž hmotnost je pouhých 3,5 kg.

Pod kapotou se má ukrývat technika Alfy Romeo 8C Spider z let 2008 až 2010. V přídi tak má být uložen vidlicový osmiválec o objemu 4,7 litru s výkonem 331 kW (450 k) při 7000 min-1 a točivým momentem 480 N.m při 4750 min-1, který prostřednictvím šestistupňové převodovky pohání kola zadní nápravy. Carrozzeria Touring Superleggera údajně plánuje stavbu pouze sedmi Disco Volante Spyder.

Carrozzeria Touring Superleggera, jak zní plný název společnosti, založili v roce 1926 Felice Bianchi Anderloni a Gaetano Ponzoni, kdy převzali Carrozzerii Falco, podnik jistého Vittoria Ascariho. Vittorio byl starším bratrem Antonia, automobilového závodníka a strýcem Alberta, posledního italského mistra světa Formule 1...

Před druhou světovou válkou se karosárna věnovala stavbě elegantních „obleků“ na podvozcích vozů Alfa Romeo a Isotta-Fraschini. Používala lehké trubkové rámy a hliníkové části karoserie, odtud pochází název Superleggera. Například s Enzem Ferrarim spolupracoval už těsně před druhou světovou válkou na jeho prvním vlastním voze AAC (Auto Avio Construzioni) 815, jméno zakladatele ještě nemohla firma nést kvůli smlouvě s Alfou Romeo.

Po druhé světové válce se Touring věnoval mimo jiné Ferrari i Lamborghini, Lanciím, Maserati a španělským Pegasům. Aston Martin vyráběl karoserie pro své DB4, 5 a 6 v Newport Pagnell na základě jeho licence. Činnost firma ukončila v roce 1966, kdy ji zahubil rozmach samonosných šasi

Novodobá historie slavné karosárny se začala psát v roce 2006. Na Concours d’Elegance Villa d’Este koncem dubna roku 2008 se pak představily dva automobily znovuzrozené karosárny Carrozzeria Touring, využívající technický základ vozů značky Maserati.

Prvním z této dvojice bylo luxusní kombi Bellagio, vycházející Maserati Quattroporte, které se stalo prvním vozem nabízeným zákazníkům. Druhý vůz pojmenovaný A8GCS Berlinetta s osmiválcem Maserati pod kapotou zůstal pouhým konceptem.

Dalšími produkčními modely Carrozzeria Touring Superleggera jsou luxusní shooting brake Bentley Continental Flying Star, který měl premiéru v roce 2010 v Ženevě a o dva roky mladší kupé Disco Volante s technikou Alfy Romeo 8C Competizione. V loňském roce pak karosárna odhalila kupé Berlinetta Lusso na základech Ferrari F12berlinetta, které následně zařadila do své nabídky.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
29. 2. 2016 16:52
Jasný důkaz...
...ze auto muze vypaadt "jinak" a pritom byt hezke.
Jsem rad, ze vsichni taliani jeste nezapomneli, jak delat paradni kary :yes: