Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Crash test na vlastní oči: Když tramvaj narazí do auta (video)

Aleš Jungmann
Diskuze (31)
Dne 31. května proběhl na zkušebním polygonu v Cerhenicích zajímavý test, při kterém se vědci zaměřili na boční náraz tramvaje do osobního automobilu Škoda Superb.

Ve městech s hustou tramvajovou sítí dochází poměrně často k dopravním nehodám, při kterých se střetne automobil s tramvají. Ve většině případů se jedná o náraz tramvaje v rychlosti 10 až 30 km/h do boku automobilu.

Je poněkud zarážející, že zatímco nárazové zkoušky automobilu do překážky, reprezentující kolizi s jiným automobilem, jsou dnes ve světě prováděny takřka dennodenně, o srážku automobilu s tramvají se doposud nikdo seriózně nezajímal.

Problém můžeme hledat i v tom, že se jedná o dva odlišné světy: Tramvaj je kolejové vozidlo, zatímco automobil je vozidlo silniční, a tak i jejich konstrukce se řídí různými normami. To je samozřejmě v pořádku, ale oba tyto dopravní prostředky spolu často sdílí uliční prostor, a tím pádem může dojít a dochází k jejich vzájemné kolizi. Dopravní fakulta pražského ČVUT má ambici tento problém řešit a první úspěšný krok již udělala, když provedla experiment – boční náraz čelníkem (čelním dílem) tramvaje.

Ten spočíval v tom co nejrealističtěji nasimulovat náraz tramvaje do boku automobilu. A jak experiment vypadal? Na osmdesátitunový železniční vagón byl připevněn tramvajový čelník (resp. jeho prototyp), vagón byl poté uveden do pohybu a rychlostí 16 km/h narazil do boku automobilu Škoda Superb předchozí generace, postaveného na koleje.

Náraz byl zaznamenáván jak senzoricky, tak pomocí rychloběžných kamer a naměřená data, která se v současné době zpracovávají, by měla ukázat, jak je při takovém nárazu rozložena deformační energie, k jakým deformacím dochází a jak působí síly na strukturu a posádku automobilu. Získané poznatky by měly podnítit diskusi o úpravě legislativy, směřující k vyšší kompatibilitě různých druhů vozidel a tím i ke konstrukčním změnám vedoucím k vyšší bezpečnosti.

Experiment byl připravován týmem studentů a spolupracovníků Ústavu bezpečnostních technologií a inženýrství Fakulty dopravní ČVUT v Praze pod vedením prof. Ing. Jana Kovandy, CSc. Až budou známy konkrétní výsledky, přineseme vám je spolu s detailními záběry z rychloběžných kamer a samozřejmě řadou zajímavých grafů. Reportáž z testu bude možné shlédnout v magazínu PORT v pátek 8.6. v 16.25 na ČT2.

Za poskytnuté informace děkujeme Martinu Řezníčkovi z ČVUT.

Foto Petr Slováček

Aleš Jungmann
Diskuze (31)
11. 7. 2012 15:55
Re: Test
a ted si vem, ze podobne chyby delaji vedci v dalsich testech, ze kterych pak vychazeji urednici pri narizovani nezmyslnych omezeni pro bezny zivot ... a ohaneji se jakym si vedeckym vyzkumem
Avatar - Radkos
11. 6. 2012 14:14
haha
kua to byla ale slupka! :DD
7. 6. 2012 14:07
Re: :yes:
protoze tohle neni nejaky hloupy simulacni crashtest podle silenych nocnich vizi nejakeho profesora CVUT, ale denni realita. A to kdyby ta tramvaj treba jeste vykolejila a zabrzdila to o nakladak nebo nejaky barak, to by teprv byl paradni realny crashtest. To by toho ridice uz asi ani nemuseli vystrihavat ven. Protoze by jim vytekl na chodnik sam. :-!
7. 6. 2012 13:59
Re: Ostuda ČVUT
Mozna pan Kovanda je dobry profesor, ale v tom pripade absolutne neumi svou praci prodat. Pokud tohle mel by simulacni test nove zamyslene radlice na tramvaje, tak :no: , protoze to bylo medialne uplne hloupe podano. Pokud to mela byt simulace narazu tramvaje s autem, tak na pocet :no: :no: :no: :no: :no: by mi nestacilo ani 100 radku. Blamaz a ostuda.
7. 6. 2012 13:55
Re: Test
presne tak, stare tramvaje jsou jak laminatove skorapky na suprtvrdem podvozku a sprahlo je neco jako harpuna, co projede mistem pro posadku skrz naskrz. Tohle neni crashtest, tohle je ostuda. Studenti CVUT pod svym odbornym vedenim pripominaji bandu stredoskolaku nekde na skolnim vylete v ZOO, jestli tohle maji byt nasi technici, tak potes koste. Asi to skodovka zaplatila, aby to vypadalo, ze Superb je uplne bezva ve stretu s tramvaji :no: :no: :no: