Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Crash test: Smrt na cestě z hobby marketu? (VIDEO)

Diskuze (11)
Naložit auto až po střechu nákupem z hobby marketu je velmi nebezpečný nápad.

Německý autoklub ADAC již proslul speciálními crash testy, které metodiku Euro NCAP nahrazují specifickými podmínkami typickými pro každodenní provoz.

Po vysoké rychlosti, střetu dvou různě velkých aut nebo kolizi s divočákem je dalším takovým testem nehoda auta naloženého nákupem z hobby marketu.

ADAC si pro crash test vybral Fiat Punto a provedl dva nárazy ve dvou různých způsobech uložení nákladu.

První – a obáváme se, že zdaleka nejčastější – spočívá ve sklopení zadních sedadel a jednoduchém naplnění zavazadlového prostoru. Náklad není nijak speciálně zajištěn a kvůli sklopení zadních sedadel odpadá bariéra, která běžně chrání posádku.

Následky jsou šokující. Síla nárazu vymrštila nákup dopředu, a proto došlo k demolici prakticky celého interiéru. Posádka utrpěla řezná poranění a vystavila se riziku poranění páteře. Obzvlášť ochrana bederní obratlů je při nárazu těžkého předmětu do zasní strany sedadla velmi slabá.

Při druhém pokusu se ADAC zachoval jako zodpovědný řidič. Nákup je rozdělen do bedýnek, velké předměty jsou s uvážením rozmístěny a zajištěny popruhy, náklad je pečlivě zajištěn pomocí ok a popruhů s háčky. Opěradla zadních sedadel zůstala ve vzpřímené pozici. Výsledkem je výrazně lepší bezpečnosti posádky.

ADAC upozorňuje, že ale ani pečlivé zajištění nákladu není samospásné. Všechny bezpečnostní prvky totiž mají maximální zatížení, při kterém dokáží plnit svoji funkci. V každém případě by neměl žádný předmět ležet v interiéru zcela volně a pokud se nelze ubránit sklopení sedadel, měla by se fixování nákladu věnovat dvojnásobná pozornost.

Důležité také je umístit dlouhé předměty diagonálně – při podélném uložení je riziko jejich uvolnění při nárazu násobně větší.

Diskuze (11)
31. 3. 2011 14:08
Re: KOLO ŠTĚSTÍ
>:D

Ja chci delat v ADACu >:D
25. 3. 2011 22:23
KOLO ŠTĚSTÍ
Mámo to byl kauf 80% na sekačku....BUM PRÁSK.... táto něco mě píchá do zad!? To budou ty vydle. >:D
Avatar - dr.biker
25. 3. 2011 18:59
Dobrý test
Toto je dobrý a poučný test. Vždycky se rozčiluji, když řídím auto a někdo si dává věci na plato kufru, vždyť např. 1,5 l pet flaška při prudkém brždění nebo při nehodě může vážně poranit cestující v autě. Nejradši vozím věci v kufru a od teď při sklopeném sedáku v našem Puntě budu náklad kotvit, aby se nestalo to, co se stalo v testu.
A s tímto určitě souvisí poutání zadních cestujících, kdy moje babička se zapomene připoutat nebo si vzpomene a ptá se, jestli se má vzadu taky poutat, že dříve se v autě vůbec nepoutalo, protože nemělo pásy. Při nehodě takový člověk vyletí z auta mnohem rychleji než náklad z kufru a poraní přitom cestující vpředu.
25. 3. 2011 18:20
Re: Zajímavé
:yes: Tiež som si to všimol. Ľudia toto video uvidia, o ostatné sa už mozog postará. "Punto? To je to auto, v ktorom ten náklad tak lieta..."
25. 3. 2011 17:21
Re: kombi
Asi jediná věc, ke které je N1 mříž dobrá. Leckterý chalupář by jí měl zvážit.