Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ČSAD MHD Kladno nasadí nové CNG autobusy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Do ulic Kladna se nejpozději na začátku školního roku vydá 27 nových CNG autobusů značek Iveco, Scania a SOR.  

Městská hromadná doprava v Kladně si zakládá na ekologii. Už v roce 2009 padlo rozhodnutí pro budoucí strategii preferovat nákup CNG autobusů. V roce 2010 pořídilo ČSAD MHD Kladno, patřící do skupiny Arriva, první čtyři autobusy na zemní plyn.

ČSAD MHD Kladno po součtu nákupu CNG autobusů v jednotlivých letech a započítání všech autobusů z letošního roku nakoupilo za posledních deset let celkem 124 autobusů, k jejichž pohonu slouží stlačený zemní plyn.

„V letošním roce jsme pořídili už 27 autobusů na zemní plyn, z toho 25 za pomoci operačního programu IROP. Jedná se o bezbariérové autobusy od výrobců, jako je IVECO, Scania a SOR Libchavy. Nejpozději na začátku školního roku do ulic vyjedou nové autobusy pro 80 a 110 cestujících, ale i velkokapacitní kloubové autobusy pro 143 cestujících,“ říká Ludomír Landa, místopředseda představenstva ČSAD MHD Kladno, a dodává: „Autobusy jsou vybaveny podle posledních standardů Pražské integrované dopravy. Cestující se tak mohou těšit na příjemné klimatizované prostředí, pohodlné sedačky a za jízdu lze platit bezkontaktní platební kartou.“

Z celkového počtu 27 autobusů jich tedy 25 bylo financováno za pomoci dotačního programu IROP, výzva č. 50, udržitelná mobilita. Výše dotace činí 85 % a pokrývá částku 155,42 mil. Kč.

Do vozového parku ČSAD MHD Kladno míří šest autobusů IVECO Crossway Low Entry CNG a stejný počet vozidel IVECO URBANWAY CNG LF, zatímco autobusů Scania Citywide Suburban LE bylo pořízeno devět a model SOR NBG 18 z produkce české společnosti SOR Libchavy zastupují čtyři vozy. Cestující se s nimi setkají v ulicích nejpozději od začátku školního roku.

Zdroj: ARRIVA TRANSPORT ČESKÁ REPUBLIKA a.s.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Doporučujeme

24. 8. 2019 11:19
Re: Dobrá práce Kladeňáci ;-)
Niečo takéto je na pochvalu vždy. Podobne ako duobusy, alektrobusy alebo hoci rozšírenie obyčajnej trolejbusovej dopravy - menej smradu je skrátka vždy pozitívom.
24. 8. 2019 08:09
Dobrá práce Kladeňáci ;-)
.... autobusy na ekologický pohon, ještě dotované z EU.... přesná ukázka toho jak pomoci vzduchu ve městě a ještě smysluplně využít fondy EU.... :yes:

ale místní hejtři se scházejí pod jinými články.... Třeba o tom jak někdo špatně přeložil že v Británii jednou zakážou soukromá auta atd.... ;-)