Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cupra vsadila při vývoji Leonu Competición na 3D tisk, zvýšil rychlost i bezpečnost

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Cupra se při vývoji závodního vozu Leon Competición rozhodla vsadit na výrobu některých komponent pomocí 3D tisku, což by se mělo pozitivně projevit na rychlosti, bezpečnosti a hospodárnosti ostré novinky.

Novému Leonu Cupra TCR a závodní okruhové verzi Competición už jsme se v minulosti několikrát věnovali, jeden zajímavý aspekt jeho vývoje však zůstával stát stranou. Automobilka je na něj ale natolik pyšná, že se ho rozhodla znovu připomenout.

Během vývoje okruhového speciálu Leon Competición totiž Cupra vsadila na tisk některých dílů pomocí moderní 3D tiskárny HP s „Multi-jet fusion“ technologií, která tiskne rychle, hospodárně a automobilce dává nové možnosti.

Jeden tisk sice trvá 20 hodin, automobilce však umožňuje současně vyrobit šest dílů současně, což designérům umožňuje naráz ozkoušet šest odlišných koncepcí. Cupra pak může během krátké doby ozkoušet všechny prototypy ve větrném tunelu a vybrat ten nejlepší. Každá součástka přitom musela být ve větrném tunelu vystavena větru o rychlosti 290 km/h, zatímco její chování sledovaly citlivé senzory.

V případě závodního Leonu Competición se nakonec designéři rozhodli vyrobit pomocí 3D tisku jeho zrcátka, přívody vzduchu k sání motoru a také přívody vzduchu k chlazení brzd i chladiče. Výroba komponent pomocí 3D tisku se přitom měla výrazně podepsat na zvýšení stability, rychlosti i bezpečnosti vozu a snížení jeho spotřeby.

 „Hlavním cílem (3D tisku) je mít hodně součástek v krátkém čase. Můžeme rychle otestovat široké spektrum návrhů a navíc nám tato technologie umožňuje rychle reagovat na jakékoliv změny v procesu navrhování,“ uvedl Xavi Serra, šéf technického vývoje v CUPRA Racing.

Čím větší počet komponent dokážeme otestovat v našem závodě, tím lépe. Dovoluje nám to rychleji postupovat ve vývoji. Výsledky jsou excelentní a některé nás dokonce překvapily, protože jsme očekávali, že se dostaneme na limity materiálu. Tato technologie je a bude klíčem k převedení komplexních myšlenek na realitu v mnoha odvětvích.

3D tisk bude signalizovat zlom v automobilovém průmyslu díky zrychlení dodacích lhůt a HP technologie 3D tisku pomáhá designérům vytvořit součástky, které by nemohly být vyrobeny jinými technologiemi,“ dodává Virginia Palacios, šéfka Systems Product Management, 3D Printing & Digital Manufacturing v HP Inc.

Za zmínku navíc stojí, že technologii 3D tisku v současnosti využívá i mladoboleslavská Škoda Auto nejen při výrobě komponent pro automobily, ale také při tisku speciálních respirátorů vyvinutých odborníky z ČVUT.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme