Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia Dokker Yevana je stylový obytňák, který vás nezruinuje

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Španělská společnost Yevana dokazuje, že i na půdorysu relativně malé Dacie Dokker se dá vytvořit velmi příjemný a stylový obytňák.

Cestování po vlastní ose se v posledních letech opět vrátilo do módy, na což reaguje nespočet výrobců obytných automobilů i obytných vestaveb. Jedním z nich je také španělská společnost Yevana, jejíž přestavba kompaktní Dacie Dokker nabízí komfort, eleganci a praktičnost za rozumnou cenu.

Za cenu od 9.750 eur (cca 241.900 Kč), včetně daně a „legalizace“ celé vestavby, totiž zákazníci dostávají stylový obytný modul, kterému nechybí nic důležitého. Konstrukce je vyrobena z hliníkového rámu, na kterém je 15mm silná topolová překližka s laminací. Vestavba je kompletně izolovaná a navíc může mít jednu barvu, nebo dvoubarevnou kombinaci.

Video se připravuje ...

Nechybí šuplíky se systémem měkkého dovírání, případně s plynovou vzpěrou pro snazší otevření. Ve stropě je obousměrný ventilátor s nastavitelnou rychlostí a termostatem, topení je volitelným prvkem za příplatek a řešeno je plynovou jednotkou – opět s termostatem a digitálním programováním.

Osvětlení je kompletně řešeno LED technologií a rozděleno je do 3 segmentů: boční exteriér, zadní exteriér a interiér. Vestavba je totiž koncipována tak, aby posádka mohla využívat jak přístup zadními, tak i bočními dveřmi.

Vzadu najdeme kompaktní kompresorovou lednici se schopností chlazení až na -10 °C nebo nerezový dřez s výklopnou baterií. Rozvod vody, která je uložena v kanystru o objemu 32 litrů, ovšem umožňuje také připojení externí sprchy.

Ve dveřích po pravé straně je připraven malý plynový vařič, kolem kterého je úložný prostor na kuchyňské vybavení. Nechybí zde ovšem ani výklopný stolek pro stolování ve dvou. Levé dveře pak umožňují přístup ke dvěma sedačkám, po jejichž sklopení lze vzadu vytvořit i spací prostor.

Podobně jako v jiných obytných konverzích, také zde je skládací postelový rám, vyrobený z 15 mm silného břízového dřeva. Na něm je položena třídílná matrace o síle 70 mm, která by měla nabídnout slušný komfort. Při rozměrech postele 1,95x1,1 metru by se zde přitom měli vcelku pohodlně vyspat dvě osoby. Zastínění kabiny je řešeno PVC foliemi s magnety.

Dostatek komfortu na cestách pak slibuje i 100Ah AGM baterie s 30A DC-DC konvertorem. Na střeše je monokrystalický solární panel o výkonu 110W na hliníkovém rámu, který je uzpůsoben tvaru střechy. Na palubě jsou pak připraveny především USB zásuvky.

Za příplatek lze ovšem vůz dovybavit i externí 230V zásuvkou s nabíjením baterie, laminovanými skly se solární ochranou, tempomatem, prémiovým čalouněním, parkovacími asistenty nebo dvouzónovou markýzou.

Samotný vůz, který si může zákazník přivézt – nebo svěřit jeho volbu společnosti, lze navíc vybavit i přípravou na zdolávání lehkého terénu. V rámci úprav totiž může vůz dostat zvýšený podvozek, terénní pneumatiky nebo ochranu podvozku. V nabídce je ovšem i lakování vozu nebo instalace litých kol.

Při cenách ojetých Dacií Dokker na španělském trhu a základní konfiguraci celé vestavby by tak mělo být možné získat vcelku stylový a hlavně praktický obytný vůz za cenu již kolem půl milionu korun. A kdo má vůz vlastní, může pohodlně cestovat ještě levněji.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - KANKUNEN
21. 3. 2022 10:47
Akorát jedna chybička
U nás koupíš Dokker jen jako plechovku, protože emise.