Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DAF: Jednička v kategorii tahačů v Evropě

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost DAF v loňském roce dále posílila svoji pozici na evropském trhu s nákladními vozidly.

Se svým tržním podílem 15,5 % upevnila společnost DAF svou pozici v Evropě v kategorii těžkých nákladních vozidel v roce 2011 (2010 – 15,2 %). DAF je vedoucí značkou na trhu v Nizozemsku, Belgii, Velké Británii, Polsku a Maďarsku a dovozcem číslo jedna v Německu a ve Francii. V Rakousku a v České republice zaujímá druhou pozici.

V kategorii tahačů s celkovou hmotností nad 15 t je vedoucí značkou na trhu v Nizozemsku, Velké Británii, Belgii, Polsku a v České republice. Ve Francii, Španělsku, Itálii, Německu a Maďarsku byly v tomto segmentu dosaženy rekordní hodnoty tržního podílu. V kategorii tahačů dosáhla společnost DAF v celé Evropě tržního podílu téměř 19 % a je vedoucí značkou na trhu v Evropské unii.

Celkový trh s těžkými užitkovými vozidly v Evropské unii dosáhl v minulém roce počtu téměř 244 000 kusů. To je zvýšení o více než 33 % v porovnání s rokem 2010, kdy bylo v tomto segmentu registrováno 183 000 nákladních vozidel. Společnost DAF předpokládá, že v tomto roce dosáhne trh s těžkými nákladními vozidly v Evropě počtu 210 000 až 240 000 vozidel. V segmentu lehkých nákladních vozidel (celková hmotnost od 6 do 15 tun) – v němž je DAF aktivní s modelem LF – se očekává, že zůstane na úrovni přibližně 56 000 jednotek. DAF svůj tržní podíl v kategorii od 6 do 15 tun v loňském roce zvýšil ze 7,7 na 8,9 %.

Růst mimo Evropu

DAF posílil také svou pozici na trzích mimo Evropskou unii. V roce 2011 tento výrobce nákladních vozidel dodal na trhy mimo Evropskou unii více než 5 200 vozů řady CF a XF, tedy dvojnásobek oproti roku 2010. Významného růstu bylo dosaženo mimo jiné v Rusku, Turecku, Maroku, Jižní Africe a na Tchaj wanu. Montážní linku na Tchaj-wanu loni opustil tisící vůz CF.

Růst v podvozcích pro montáž nástaveb

Náš úspěch je výsledkem moderní produktové řady, prvotřídních služeb a velmi profesionální dealerské sítě, řekl člen správní rady společnosti DAF Trucks N.V. odpovědný za marketing a prodej Ron Bonsen. S tržním podílem 15,5 % v kategorii těžkých nákladních vozidel v Evropě jsme velmi dobře vykročili směrem za svým střednědobým cílem 20 %. Samozřejmě budeme dále posilovat svou pozici v kategorii tahačů. Růstu musí být dosaženo především s naší širokou řadou dvou-, tří- a čtyřnápravových podvozků pro montáž nástaveb, abychom uspokojili zájemce o vozidlo pro každou aplikaci.

Česká a Slovenská republika

Celkový objem registrací užitkových vozidel s celkovou hmotností nad 6 tun dosáhl v České republice 7 709 kusů (v roce 2010 to bylo 5 225 vozidel). I přes silný konkurenční tlak si značka DAF udržela tržní podíl 17,3 % (1 337 vozidel). V kategorii vozidel nad 15 tun pak tržní podíl činil 18,7 % (1 201 vozidel) a blíží se tak střednědobému cíli značky DAF 20 %. Svoji pozici vedoucí značky v kategorii tahačů si DAF s tržním podílem 22,2 % (1 047 vozidel) obhájil i v roce 2011. Toto prvenství si nizozemský výrobce udržuje již několik let za sebou. Jasným cílem pro rok 2012 nadále posílit své postavení v kategorii tahačů a získávat stále více zákazníků v oblasti aplikací podvozků pro montáž nástaveb. K dalšímu posílení došlo na českém trhu i v kategorii užitkových vozidel od 6 do 15 tun celkové hmotnosti. Tržní podíl se zvýšil z 9,4 % na 10,5 %.

Díky rozšíření dealerské sítě si DAF upevnil své postavení na slovenském trhu. V kategorii těžkých užitkových vozidel DAF dosáhl tržního podílu 11,9 %, což je nárůst o téměř 2 % oproti roku 2010. V kategorii vozidel s celkovou hmotností od 6 do 15 t DAF dosáhl 10,3 %. I zde došlo k navýšení tržního podílu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)