Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DAF představuje extra tichý LF Silent

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Nový zástupce modelové řady LF má být ideální pro rozvoz zboží v oblastech s omezením hluku.

DAF navazuje na úspěšné tiché verze modelových řad CF a XF se zástupcem své nejmenší řady LF v provedení Silent, které uvádí jako ideální nákladní vozidlo pro městský distribuční provoz ve večerních a nočních hodinách.

DAF LF Silent má totiž stejně jako větší modely speciální Tichý režim , v němž je hladina hluku, který produkuje, nižší než 72 dB (A). To znamená, že tento model splňuje podmínky pro zisk certifikátů tichého nákladního vozidla, vhodného pro nakládku i vykládku zboží v oblastech, v nichž platí omezení hluku pro večerní, noční a časné ranní hodiny.

Od ostatních verzí řady LF se novinka odlišuje ovladačem s označením Silent, umístěným na přístrojové desce. V případě, že je toto tlačítko stisknuto, přepne řídicí jednotka motoru na program omezující otáčky motoru. K snížení hlučnosti přispívá i řazení rychlostních stupňů při nižších otáčkách a nové zapouzdření převodovky.

K pohonu slouží přeplňovaný vznětový čtyřválec PACCAR PX-5 o objemu 4,5 l, který je pro LF Silent k dispozici s výkonem 112 kW (152 k) nebo 135 kW (184 k). S motorem, splňujícím emisní normu Euro 6, je spojena automatizovaná šestistupňová převodovka AS Tronic.

DAF v současnosti přijímá objednávky na LF Silent a uvádí, že podobně jako standardní modely, bude i tato verze k dispozici s krátkou i prodlouženou denní kabinou a nebude chybět ani spací kabina. Podvozek bude vždy v konfiguraci 4x2, ale s širokou paletou rozvorů náprav.

Historie modelové řady DAF LF navržené a vyráběné u Leyland Trucks začíná v roce 2001, kdy byla představena a získala titul Truck of the Year 2002. Druhé bylo v této prestižní anketě Volvo FH12 a třetí tehdy skončil Renault Magnum.

V roce 2009 se modelová řada LF představila s inovovaným interiérem a optimalizovanou pohonnou soustavou. Na konci roku 2010 se rozběhla sériová výroba modelu LF Hybrid a DAF se tak stal jednou z prvních značek, které mají ve své nabídce nákladní automobil s hybridním pohonem.

V současnosti je DAF LF nabízen v provedení Euro 6 v řadě verzí s celkovou hmotností od 7,5 do 19 tun. Zákazníci mají možnost volby mezi dvěma druhy denní kabiny nebo jednou delší spací kabinou. Paleta pohonných jednotek obsahuje čtyř a šestiválcové vznětové motory PACCAR s výkony od 112 do 231 kW (150 až 310 k).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)