Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DAF vyrobil milionté nákladní vozidlo (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Nizozemská automobilka DAF oslavila milionté nákladní vozidlo, které bylo vyrobeno v jejím podniku v Eindhovenu.

V červenci loňského roku opustila výrobní linku závodu společnosti DAF ve Westerlo v Belgii miliontá kabina a letos 25. února byl v Eindhovenu odhalen miliontý nákladní automobil této značky.

Slavnostního ceremoniálu, při němž byl odhalen a zároveň předán svému majiteli miliontý nákladní DAF vyrobený v Eindhovenu, se zúčastnil nizozemský premiér Mark Rutte.

Červený tahač návěsů, zastupující modelovou řad XF si přímo během slavnosti převzal Bálint Révész z Maďarska, jehož dopravní společnost Révész Group má flotilu 480 nákladních vozidel, z nichž každé ujede ročně v průměru okolo 130.000 km.

DAF 2600 oslavuje 50. výročí

DAF v souvislosti s milióntým vyrobeným vozidlem krátce připomněl i některá významná data ze své historie. První nákladní DAF z Eindhovenu byl podle záznamů společnosti prodán 1. září 1949 a celkem zde bylo v tomto roce vyrobeno 150 nákladních vozidel. V následujícím roce to již bylo více než tisíc, což je zajímavý údaj i ve srovnání s loňským rokem, kdy z Eindhovenu vyjelo 36.000 nových vozidel značky DAF.

Prvních 10.000 vyrobených vozidel měl Eindhoven na svém kontě v roce 1955 a o devět let později se již slavilo 50.000 nákladních automobilů od zahájení produkce. V roce 1984 se slavilo 250.000 vyrobených vozidel a rok 1999 se nesl ve znamení půlmiliontého DAFu. O dalších 250.000 víc jich bylo již v roce 2007.

DAF Trucks N.V. je dceřiná společnost ve stoprocentním vlastnictví severoamerické obchodní společnosti PACCAR Inc. Výrobní zařízení má DAF vedle Eindhovenu v Nizozemsku ještě ve výše zmiňovaném Westerlo v Belgii.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)