Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler prodal čtyřprocentní podíl v Tesle za 17 miliard Kč

Jan Mička
Diskuze (27)
Daimler prodal svůj čtyřprocentní podíl v automobilce Tesla. Spolupráce však bude pokračovat.

Pokud jste si říkali, odkud bere Mercedes-Benz hlavní díly pohonu pro elektrický model B, který se již prodává v USA, je to právě od automobilky Tesla. Není přitom žádným tajemstvím, že Němci původně vlastnili 9 procent značky, které v roce 2009 pořídili za 50 milionů dolarů.

Postupem času se v důsledku zvyšování kapitálu podíl Daimleru snížil až na 3,9 procenta. Jenže ani pokles na méně než polovinu nezabránil, aby Daimler na následném prodeji pořádně vydělal. Postupem času se totiž Tesla začala stávat silně konkurenceschopnou společností, což Němcům v prodeji podílu vyneslo 780 milionů dolarů (asi 17 miliard Kč), tedy více než patnáctinásobek původního „vkladu“. Peníze by měly být využity na vývoj zhruba desítky nových modelů do konce roku 2019, chybět prý nebudou ani plug-in hybridy.

Generální ředitel Daimleru Dieter Zetsche zmínil, že je partnerství s Teslou velmi úspěšné. Finanční ředitel Bodo Uebber následně doplnil, že pro další spolupráci není investice v kalifornské automobilce nutná. To samozřejmě nemůžeme vyvracet, daleko schůdnějším vysvětlením však je, že spíše než jako partnera začal Daimler Teslu považovat za silnější konkurenci, kterou není vhodné jakkoliv „přiživovat“.

Jan Mička
Diskuze (27)
26. 10. 2014 11:15
Re: Trochu info
Mas pravdu v tom, ze cez fondy mozu byt investorov miliony, ono ked fond spravuje stovky miliard, niekde tie prachy dat musi. Ludia daju peniaze do fondu, lebo si myslia, ze ich spravuje odbornik >:D >:D >:D . To je omyl, spravuje ich clovek, ktory neriskuje vlastne peniaze z bonusov, tie do akcii moc nestrka. Preto vacsina fondov neprekona vykon indexov, skor ho nedosahuje. A preto musia byt poplatky z objemu, nie z vykonu. Takze tvrdim, ze svojpravnych investorov, ktori investuju vlastne a nie zverene prachy, a ktori vedia, do coho investovali, tak tych tam moc nie je. Fondy ....
25. 10. 2014 21:31
Re: TESLA MOTORS CAREERS : Installation Manager - Czech Repu
nj
CHCEŠ DĚLAT PRO TESLU ? [odkaz] ;-)
25. 10. 2014 09:55
Re: TESLA MOTORS CAREERS : Installation Manager - Czech Repu
to je asi takový stav, kterýmu alkoholici říkají SVĚTLÁ CHVILKA :-) NEMOŽNÉ GARANTOVAT >:D >:D >:D
25. 10. 2014 09:49
Re: TESLA MOTORS CAREERS : Installation Manager - Czech Repu
Super Kadle .... dík, že jsi trochu změnil styl psaní .... ne všichni jsou tady zabedněná hovada ....
25. 10. 2014 09:39
Re: TESLA MOTORS CAREERS : Installation Manager - Czech Repu
Hned tak rychle nebude vyrábět elektromobily pro evropu a lepší než tesla už vůbec ne. Je v tom politika a ropný tlaky na ní. Německý automobilky jsou v paktu s vládou [odkaz] a ta je kecal. Slíbí a pak posune, protože už při slibování ví že samotný slíbení splní účel a splnění se dá odsunout - podle potřeby.
A tak Německo který má ted pořádný ekonomický problémy (řecko rusko desertec plyn atomovky) a jeste chvíli mít bude (visí na ní de fakto osud EU [odkaz] ) nemůže si dovolit výpadek ve svý mašínérii spalovacích popelnic a Daimler v tom samozřejmě jako čistokrevný němec jede taky [odkaz]
Takže elektromobily už odsunuly z 2010 na 2015 pak 2020 a pak to odsunou 2025 a nejradši by je nedělali vůbec když to tak dobře sype [odkaz] ;-)
NEBÝT TESLY [odkaz] TAK TADY NEJSOU DODNES !!!!!! ;-)