Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dakar živě: Co tady jíme? Hotový hodokvas!

Jan Mička
Diskuze (5)
Bez pořádné stravy by to účastníci Rallye Dakar daleko nedotáhli. Podívejte se, jaké hostiny jim organizátoři každý den připravují.

Rallye Dakar není pouze nebezpečná, ale také velmi drahá záležitost. Akreditace každého z účastníků jde do tisíců eur, a to je trochu moc na to, abyste na etapách viděli průjezdy svých oblíbených závodníků. Organizátoři se však nenechávají zahanbit a myslí takřka na vše od jídla až po sociální zařízení. Dnes si řekneme něco o zdejším stravování.

Čekal jsem cokoliv, tak vydatné hostiny ale opravdu ne. Každé ráno od čtyř hodin je pro akreditované účastníky (při každém vstupu do jídelny se prokazujete visačkou) připravena snídaně formou švédských stolů, přičemž v „nabídce“ nikdy nechybí šunka, vajíčka, sýry, jogurty, kakao, káva, čaj nebo teplé pečivo. Zkrátka základní věci, které by neměly chybět na žádném stole. Fronty se hýbou rychle, všechno působí čistě a na odchodu dostanete tašku s drobnostmi na odpoledne a balík minerálek. Takto jste vybavení až do večera, avšak vzhledem ke shonu, který na Dakaru panuje, na jídlo stejně často není pomyšlení. Základem je mít v dosahu pořádnou zásobu vody, vždy u sebe mít alespoň jednu lahev navíc – ve chvíli, kdy začnete pociťovat žízeň, jste už totiž mimo optimální režim.

Na rychlostních zkouškách se většinou zdržíte až do večera, pokud se ale nějaká zruší, což už se na letošním Dakaru stalo dvakrát, můžete stihnout svačinu. Tu čest jsem měl pouze jednou, plněné taštičky a salát z kukuřice ale přišly vhod. Vydává se do šesti hodin, přičemž poté plynule přecházíte k večeři. A to jsou teprve hody! Steaky velké jako dlaň dospělého muže tady nejsou výjimkou, jako příloha je většinou grilovaná zelenina a nechybí ani těstoviny, dezerty nebo místní pivo. Je ovšem slabé jako čaj. Všichni se tady snaží jíst pravidelně a vzhledem k zápřahu během dne také v docela hojné míře, avšak přiznám se, že jsem večeři nikdy „nedorazil“ celou. I pro člověka mých tělesných proporcí je toho zkrátka hodně.

Jenže pro posádky jsou velké hostiny celkem k ničemu, protože potřebují mít dost energie i během etap. Například tým Tatra Buggyra Racing si do Jižní Ameriky přivezl vlastního fyzioterapeuta, který se o ně stará kdykoliv je potřeba. Sestavuje jídelníčky, provádí masáže, tejpování, a vybavuje je i na cesty produkty od největšího českého výrobce, který se zároveň stará i o doplňky českých olympioniků. „Nejdůležitější je pro posádky dodržovat správný pitný režim vzhledem k nadmořské výšce a teplotám v kokpitu. Spotřeba je individuální, ale například pro Martina Kolomého připravuji na etapu pětilitrový kanystr iontového nápoje. Do třiceti minut po dojezdu etapy dostávají závodníci regenerační nápoj, “ řekl pro Auto.cz Jan Pernica, který je mimo jiné osobním fyzioterapeutem lyžaře Ondřeje Banka.

Jan Mička
Diskuze (5)
9. 1. 2016 10:24
Re: proteinove tycinky
:-) :yes: :-)
9. 1. 2016 07:34
Re: proteinove tycinky
Hlavně tu je článek o nejtěžší rally světa a Topper si tu udělá sebepropagaci o stravovacích návicích... Nepochopím.
Avatar - Ji/Ri
8. 1. 2016 22:12
Re: proteinove tycinky
Ty jsi schopen udělat diplomovou práci na téma prd bedrunky >:D >:D >:D
Avatar - Kobler
8. 1. 2016 20:30
Re: proteinove tycinky
No ja Ti teda nevím. Proteinove tyčinky si kupju taky ale spíš po obědě. Místo snickersu nebo tak. A klidně sním dvě, takže o nějakém nahrazování oběda není ani řeč.
No shodnem se na tom , že nám chutnají.
Avatar - 3_diamanty
8. 1. 2016 19:03
proteinove tycinky
tak to uz hej .... tie mam rad.... tie by som si dal kedykolvek a kdekolvek ... mnam ;-) ... vzdy su u mna ako hlavna a zakladna vybava na cyklovylete ci akejkolvek turistike ... ja ich kupujem v tych roznych fitshopoch ktore su v nakupnych centrach ... len ich cena je kusok vyssia ... ale ked treba dokazu nahradit aj obed .. co cokolada alebo cipsy rozhodne nedokazu ;-) .. ti ktori posilnuju alebo aktivne sportuju to vedia

PS: chcem pochvalit ... tie fotky z bolivie su uzasne.... je to moj cestovatelsky sen ( peru, bolivia )