Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Další chyták pro autonomní vozidla: Musí se naučit předvídat chování chodců

Tomáš Dusil
Diskuze (4)
Další z požadavků na autonomní vozidla, tentokrát se budou muset vypořádat s chodci. Jak to udělají?

Autonomní vozidla sice dokážou samočinně jezdit po vymezené trati, avšak problém může nastat v okamžiku nenadálé vzniklé situace, s níž si elektronický systém řízení těchto vozidel nemusí umět správně poradit. Aby bylo možné využívat autonomních vozidel naplno, budou se muset „naučit“ předvídat, zejména pak chování chodců.

Právě tento rébus se snaží vyřešit švédská automobilka Volvo, samozřejmě s využitím nejmodernější výpočetní techniky. „Nemůžete zastavit pokaždé, když na kraji vozovky spatříte člověka,“ poznamenává Henrik Green, jeden z vedoucích techniků vývoje Volva. „Jenže zároveň musíte zastavit, pokud se chodec rozhodne vstoupit do vozovky,“ dodává Green.

Za účelem toto rozeznat v případě autonomních vozidel, spojilo Volvo své síly s firmou Luminar, která se specializuje na vývoj pokročilé technologie na bázi LiDARU, tedy detekčního zařízení, pracujícího se světelným paprskem. Úkolem systému je rozpoznat člověka, a to včetně jeho částí těla (například končetin) na vzdálenost až 250 metrů. Právě toto je klíčem k tomu, aby autonomní vozidlo umělo předvídat chování chodců.

Jde ovšem o velmi obtížný úkol, neboť i při současném stavu senzorů není vůbec jednoduché rozeznat, co chodec právě zamýšlí udělat. Vše se navíc odehrává ve velmi krátkém časovém intervalu. Specialisté firmy Volvo a Luminar tvrdí, že systémy by neměly na základě stávající trajektorie pohybu chodce určovat jeho budoucí trajektorii, ale měly by se spíše zaměřit na části jeho těla. Například na hlavu. Pokud se chodec otočí směrem k autu, jde o jasný signál, že chce přejít ulici. A právě toto by měly systémy umět rozpoznat.

„Spíše než sledovat pohyb člověka je tak v tomto případě důležitější umět porozumět signálům, které jeho tělo vysílá,“ říká Leslie Nooteboom, spoluzakladatel a vedoucí technik laboratoře, zabývající se umělou inteligencí ve Velké Británii.

Při vývoji umělé inteligence v rámci autonomních vozidel se tak vývojáři snaží simulovat různé chování jedinců s cílem odhalit, jak na to bude systém reagovat. „Potřebujete mít výchozí model chování člověka velmi detailní a v dalším kroku jej dále zúžit nebo lépe řečeno zpřesnit,“ říká Nooteboom. „Hledáme vlastně typické chování člověka, který přechází silnici, v němž se snažíme nalézt znaky shodné pro všechny, kteří takto jednají,“ dodává k celé záležitosti Nooteboom.

Tomáš Dusil
Diskuze (4)
5. 12. 2018 23:12
Re: Zas a znova tie isté kraviny.
Přesně. Těžko predvídatelných situací jsou tisíce a každá velmi těžko naprogramovatelná......taky nechápu, že do toho vůbec někdo cpe prachy. Možná snad ještě dálniční asistence. Jinak už články o utopických autonomním řízení odmítám číst.
Avatar - Uživatel_5340709
5. 12. 2018 15:53
Re: BMW
Ja taky raději bobra někde jinde a lehce zastřihnutého. >:D
Avatar - JohnST
5. 12. 2018 15:17
BMW
Ta maska to je teda neco. Kuva na to treba studovat dizajn aby som vymyslel taku hovadinu???
5. 12. 2018 13:50
Zas a znova tie isté kraviny.
Tu tuším niekto objavil Ameriku. Však to je prvá a najdôležitejšia podmienka, aby autonómne auto nijak neohrozilo človeka. A hneď nesplniteľná. Z pohybu človeka sa nedá prečítať vôbec nič, to by ten počítač musel mať naprogramovaných tisíce a tisíce možností, ktoré sú reálne možné, a ešte ich aj v zlomku sekundy správne určiť. A aj tak by to nebolo spoľahlivé, to by senzory museli rozoznávať aj oči, mimiku, vek osoby, predsa 15-ročný mládenec a 70-ročný dôchodca v rovnakej situácii reagujú celkom inak. V zime treba počítať s tým, že chodník môže byť namrznutý (ale nemusí), a čo ešte takí cyklisti, ktorých by také auto snímalo len zozadu...
Autonómne auto je skrátka úplná kravina, nerealizovateľná vec dnes, a asi aj zajtra. Možno o pár desaťročí, ktovie. Ale teraz by už konečne mali pochopiť, že je to vyhadzovanie peňazí z okna.
Mimochodom, zaujímalo by ma, prečo je galéria plná obrázkov toho odporného bavoráka, keď v článku sa pre zmenu spomína Volvo.